Eurozastupnica

Borzan u EU proračunu osigurala novac za važno istraživanje

Irena Frlan Gašparović



Nakon nekoliko nacionalnih analiza, do kraja ove godine trebalo bi biti završeno i europsko istraživanje kvalitete prehrambenih i neprehrambenih proizvoda za što je u europskom proračunu izdvojeno 800 tisuća eura.


Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan pohvalila se danas da je osigurala tu svotu u EU proračunu tako što je u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, čija je članica, dobila široku potporu za tzv. pilot-projekt. Osim europskih socijalista, projekt su poduprli i pučani i liberali. 


Borzan je podsjetila da je Europska komisija u rujnu prošle godine objavila da će raditi na razvoju zajedničke metodologije za istraživanje kvalitete proizvoda te je pozvala da se države članice uključe u proces. “Premda je Komisija osigurala dva milijuna eura, i premda se u mojoj anketi čak 80 posto građana Hrvatske izjasnilo kako smatraju da su građani drugog reda i kako im se prodaju manje kvalitetni proizvodi, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva nije osjetilo potrebu da se javi na natječaj”, ustvrdila je Borzan.




Prema njezinim informacijama, na natječaj se javilo 16 država koje će sudjelovati u izradi zajedničke metodologije koja bi trebala biti gotova u travnju. 


“Nisam htjela da dođe do situacije da Komisija razvije metodu za istraživanje, ali ne obavi sama testiranja. Zato sam osigurala potporu za projekt testiranja u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Na nedavnom izglasavanju proračuna EU, projektu je dodijeljeno 800 tisuća eura te će Komisija već u svibnju početi s analizama. Zahtijevala sam da se obuhvati i puno kategorija neprehrambenih proizvoda za koje su analize jako skupe pa ih ja nisam mogla platiti u mom istraživanju za Hrvatsku i Njemačku”, pojasnila je Borzan. Najprije će se testirati prehrambeni proizvodi, a zatim neprehrambeni, poput higijenskih potrepština i kozmetike. Rezultati bi trebali biti poznati krajem godine. 


Borzan se nada da će uskoro doći i do promjene zakonodavstva na razini EU-a. Cilj je, kako je kazala, da se izmijeni Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi kako bi se dvostruka kvaliteta proizvoda također stavila na “crnu listu” nepoštenih praksi.