Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
10. prosinca 2019.
Guevrner HNB-a

Boris Vujčić o rastu gotovinskih kredita: Postoje neke paralele sa "švicarcima"

Boris Vujčić o rastu gotovinskih kredita: Postoje neke paralele sa "švicarcima"
Boris Vujčić o rastu gotovinskih kredita: Postoje neke paralele sa "švicarcima"
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2019. u 9:48 2019-02-16T09:48:24+01:00

Današnji prilog Pogled Novog lista donosi veliki intervju s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem.

Uz ostalo se osvrnuo i na uvođenje mjera za zauzdavanje prevelikog rasta gotovinskih kredita, po uzoru na neke druge zemlje.

- Nakon što smo javno upozorili na relativno brz rast gotovinskih kredita krajem prošle godine, u javnosti se počelo glasno špekulirati o potrošačkim kreditima kao novom »švicarcu«, pa treba jasno reći da se radi o bitno različitim slučajevima. Nenamjenski potrošački krediti se odobravaju uglavnom u kunama uz fiksne kamatne stope pa su i rizici puno manji. No, neke paralele ipak postoje. Recimo, zbog blažih kriterija procjene kreditne sposobnosti, banke će u nekim slučajevima odobriti skuplji, za potrošače nepovoljniji nenamjenski kredit, čak i ako procijene da potrošač nije kreditno sposoban za stambeni kredit istog iznosa i ročnosti, kaže Vujčić.

Također je dodao da je nužno u određenoj mjeri ujednačiti kriterije za procjenu kreditne sposobnosti među različitim vrstama kredita.

- Ne želimo vidjeti takvu regulatornu arbitražu. Također, zahtijevamo od banaka da u svoje interne procjene kapitalnih zahtjeva uključe potencijalne gubitke po ovim kreditima, te svojim internim propisima osiguraju jasne mehanizme za povrat dijela bankarskih bonusa u slučaju prekomjernih gubitaka po ovim plasmanima.

* Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.