Dan žena

Borba za ugrožena reproduktivna i seksualna prava žena: U Zagrebu održan ”Noćni marš – 8. mart”

Sandra Sabovljev

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



ZAGREB Sad je vrijeme opora, Stop nasilju na ženama, Moje tijelo moja odluka, Jednake plaće, za jednaki rad, Ujedinjeni protiv fašizma, Žene protiv militarizacije, Ni državu ni boga blizu jajnika moga, Naša borba traje cijelu godinu…, neke su od poruka okupljenih prosvjednica i prosvjednica koji su večeras u središtu Zagreba u povodu Međunarodnog dana žena održali prosvjedni »Noćni marš – 8. mart« u organizaciji Feminističkog kolektiva fAKTIV. Prosvjedni marš koji se održava drugu godinu zaredom, bio je u svjetlu borbe za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno pravo na pobačaj , a sudjelovalo je prema procjenama između tisući i pet tisuća ljudi među kojima i političari poput Ive Josipovića, Davora Bernardića i Anke Mrak Taritaš, – Svatko tko se usudi dirnuti u prava žena, mora znati da žene neće stajati sa strane i gledati.


Nećemo reći da će biti lako jer znamo da feministička borba nikad nije laka, ali baš zato ne smijemo odustati, ne smijemo im dopustiti da nas uvjere da smo bespomoćne, jer to nikako nismo. Ako nas je povijest ičemu naučila, to je da ništa nećemo dobiti, a ni obraniti bez borbe. Spremne smo boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo, pročitale su proglas aktivistice Feminističkog kolektiva fAKTIV zaustavljajući se pred zgradom Ministarstva obrane dižući glas protiv fašizma, militarizma i nacionalizma.


– U ovom trenutku političke elite i Katolička crkva pretvaraju društvo u kojem živimo u neprijateljsko za sve one koji odudaraju od njihove vizije ispravnih Hrvata i Hrvatica. Ne biraju sredstva. Premijer i Vlada lažu, uvaljuju nam najkonzervativnije politike nad kojima se zgraža čak i europska demokršćanska parlamentarna većina. To nisu ni politike, već fašističke metode koje žene pokušavaju svesti na obezvrijeđene ropkinje bez prava glasa – na ‘inkubatorice’ nacije i ‘proizvođačice’ obespravljene radne snage i topovskog mesa. I još k tome nam licemjerno uvaljuju odgovornost za svoje beskrupulozne poteze pozivajući se na »volju birača«. E, pa nećete, pručili su iz fAKTIVA tražeći da se hitno prestanu kršiti ženska reproduktivna i seksualna prava.




– Slijedimo svoje prethodnice – borkinje koje su se izborile za siguran i legalan pobačaj, pridružimo se uvijek prisutnom i rastućem globalnom ženskom otporu i glasno viknimo: E, nećete! “No pasaran!” DOSTA, odjekivalo je Trgom Žrtava fašizma.


– Dočekale smo odluku Ustavnog suda, i iako bismo htjele reći da smo sretne što je zahtjev za ocjenu ustavnosti tzv. Zakona o pobačaju odbačen, preporuke Suda u ovoj političkoj klimi ostavljaju prostor za uvođenje obveznih savjetovanja prije pobačaja i ostalih mjera koje bi mogle ozbiljno narušiti ionako ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, upozorile su aktivistkinje najavivii da ih narednih mjeseci čeka teška borba.Jedinstvena poruka sudionika noćnog marša gdje su se tražile ostavke Davora Ive Stiera i Ladislava Iličića, mogla bi se svesti na rečenicu »Odbijte od naših tijela i života«.