Vlada priprema novi model socijalnog stanovanja

Borba protiv beskućništva: Socijalno ugroženima 10% od novoizgrađenih stanova

Jagoda Marić

Lokalne vlasti na ovaj bi način mogle priskočiti i u pomoć mladim obiteljima, koje ne mogu lako do stana / Foto: D. LOVROVIĆ

Lokalne vlasti na ovaj bi način mogle priskočiti i u pomoć mladim obiteljima, koje ne mogu lako do stana / Foto: D. LOVROVIĆ

Zamisao je da država i lokalne zajednice privatnim građevinarima ponude olakšice, zauzvrat dobiju deset posto stanova čime bi se riješio nedostatak socijalnih stanova na određenim područjima Hrvatske



ZAGREB » U Nacionalnom programu reformi Vlada otkriva da u sklopu borbe protiv siromaštva radi na projektu socijalnog stanovanja po modelu javno-privatnog partnerstva s privatnim sektorom u građevini. Model u samom dokumentu nije posebno razrađen, tek se ističe da se njime predviđa potpisivanje sporazuma s graditeljima po kojem bi on deset posto stambenih jedinica dao na upravljanje državi ili jedinicama lokalne samouprave na određeni broj godina na temelju čega bi ostvario porezne olakšice i druge subvencije, dok bi država upravljala fondom stanova.


  – Tim modelom ne bi se ulazilo u privatno vlasništvo, a država bi osigurala da nitko od njezinih građana ne postane beskućnik, stoji u Nacionalnom programu reformi.  

 Zaštićeni najam


Model se, potvrđeno nam je, razrađuje u Ministarstvu socijalne politike i mladih, a pomoćnik ministrice za socijalnu politiku Hrvoje Sadarić ističe da tek slijede razgovori s ostalim resorima, ali i lokalnim zajednicama oko mogućih olakšica koje bi se ponudile građevinarima.



Na primjedbu da je pitanje koliko se toga može napraviti s obzirom na izbornu godinu, Hrvoje Sadarić odgovara da se ne radi o modelu za jednu godinu ili jedan mandat, nego o dugoročnom rješenju. Model će se, najavljuje on, pripremiti, o njemu će se provesti široka javna rasprava, pripremit će se i nužne zakonske izmjene, tako da će se u mandatu sljedeće Vlade bez problema moći raditi na njegovom provođenju.





  – Iako Hrvatska ima visoku stopu vlasništva građana nad nekretninama, pa nema problem stambenog zbrinjavanja tolikog broja ljudi koji primaju neki oblik socijalne pomoći, ipak je i socijalno stanovanje dio socijalne skrbi. Ono je primjerice u Švedskoj dio pakta socijalne pomoći. U Hrvatskoj ne postoji tolika potreba, ali postoji određena neravnoteža među lokalnim zajednicama u kapacitetima kad je u pitanju stambeno zbrinjavanje. Lokalne zajednice to ne mogu same riješiti i zato se država mora uključiti, pojašnjava pomoćnik ministrice.


  Zamisao je da država i lokalne zajednice privatnim građevinarima ponude olakšice, zauzvrat dobiju deset posto stanova čime bi se riješio nedostatak socijalnih stanova na određenim područjima Hrvatske. Tako bi u zgradi s, primjerice, trideset stanova, tri stana bila na raspolaganju lokalnim jedinicama za socijalno zbrinjavanje građana, koje bi onda lokalne vlasti davale u zaštićeni najam. Kad se u potpunosti zaokruži model, on će u javnu raspravu, najavljuje Sadarić, ističući kako se žele izbjeći i najmanje zamke i mogućnosti da ga netko zloupotrijebi kako bi sebi priskrbio olakšice. U sporazume s građevinarima ići će se samo u onim jedinicama gdje prema županijskim i lokalnim planovima postoji nedostatak socijalnih stanova, tako da je to još jedna brana mogućnosti da netko iskoristi olakšicu kako bi što lakše izgradio stanove za tržište.  

 Socijalna uključivost


Na pitanje je li se razmišljalo o tome da se takav model primijeni na već izgrađene stanove, Sadarić odgovara da se i o tome može razgovarati u javnoj raspravi.


  – Nije nam cilj na taj način poticati stanogradnju, niti je to naš posao. Cilj je da se lokalnim zajednicama koje za to nemaju financijsku moć, a imaju potrebe, ili će ih u budućnosti imati, osigura određeni broj socijalnih stanova. Iako problem stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj nije jako izrađen, moramo imati ravnomjerno raspoređen određeni broj stanova u slučaju bilo kakvih potreba u budućnosti, napominje Sadarić.


  Dodaje i da je ovaj model dobar zbog toga što se ljude koji sami sebi ne mogu osigurati krov nad glavom ne getoizira, primjerice kako je to učinjeno u zagrebačkom naselju Sopnica, nego se time postiže socijalna uključivost.


  – Uz to lokalne će vlasti na taj način moći priskočiti u pomoć mladim obiteljima koje možda ne spadaju u socijalno najugroženije skupine, ali ne mogu lako doći do stana. No, ovaj način pružit će im se mogućnost ostanaka u nekoj sredini koja ih drukčije možda ne bi mogla zadržati, jedan je od Sadarićevih argumenta za novi model stanogradnje i za vrijeme nakon krize u kojem možda neće biti tolika potreba za socijalnim stanovima.