Zanimljivi podaci

Booking.com istražio: Sarajevo i Beograd u kulinarsko-turističkom vrhu, zašto nema Hrvatske

Siniša Pavić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Hrana nesumnjivo igra iznimno važnu ulogu pri odabiru odredišta za putovanje, a u konačnici bitno utječe na cjelokupni doživljaj.



Hrana je jedan od ključnih faktora prilikom biranja odredišta za putovanje. Potvrđuju to i podaci istraživanja što ga je proveo Booking.com na više do 50.000 svjetskih putnika.


Tako 61 posto ispitanika kaže da biraju odredište prema izvrsnoj hrani ili piću, dok njih 34 posto, odnosno 40 posto među milenijskom generacijom, planira u ovoj godini otići na putovanje vezano uz gastronomiju. Gotovo pola ispitanika želi biti još pustolovnija što se tiče vrste hrane na putovanjima, a taj se postotak penje na velikih 60 posto među milenijskom generacijom.


Odnosno, dvije trećine svjetskih putnika želi u 2018. godini isprobati više lokalnih specijaliteta. Hrvatski putnici, međutim, »kvare prosjek«. Premda više od pola putnika iz Hrvatske, njih 51 posto, kaže da bira odredište zbog izvrsne hrane ili pića, samo 15 posto njih planira gastronomsko putovanje u ovoj godini, a samo 35 posto njih želi više pustolovine pri odabiru hrane na putovanjima.




Rezulati istraživanja, sugeriraju kako se neka od najboljih mjesta na kojima se mogu kušati jela domaće kuhinje nalaze se u jugoistočnoj Aziji. Malezija, Tajvan, Japan i Brazil među najpopularnijim su svjetskim odredištima za otkrivanje lokalne hrane. S tog područja dolazi i najveći broj onih koji žele kušati različite svjetske specijalitete; 57 posto Azijata navodi kako traže nove specijalitete koje bi kušali ove godine.


Više od polovice putnika iz Hrvatske, njih 54 posto, ove će godine vjerojatno potražiti tržnice na kojima se nudi lokalna ulična hrana, baš kao što više od polovice globalnih putnika želi doživjeti jedinstveno gastronomsko iskustvo na svom putovanju. To znači i da će društveni mediji biti prepuni fotografija koje prikazuju ono što se jelo.


Želja da se s drugima fotografijom podijeli užitak blagovanja na putovanjima najpopularnija je među azijskim putnicima koji dolaze iz Kine, Indije, Tajlanda, Indonezije i Hong Konga. Primjerice 65 posto ispitanika iz Kine, ili 57 posto putnika iz Indije kane zabilješiti fotografijom svoj užitak. Hrvati to čine u manjoj mjeri, makar petina putnika iz Hrvatske, njih 20 posto, ove godine planira snimiti više fotografija hrane.


Hrana nesumnjivo igra iznimno važnu ulogu pri odabiru odredišta za putovanje, a u konačnici bitno utječe na cjelokupni doživljaj. Eto izazova za hrvatske gastro turističke pregaoce, s obzirom na među top destinacijama za kušanje lokalne hrane, barem prema ovom istraživanju, hrvatskih destinacija za sada nema.


Top destinacije za kušanje lokalne hrane;


Ipoh, MalezijaKaohsiung, TajvanNagoya, JapanJohor Bahru, MalezijaJoao Pessoa, BrazilHo Chi Minh, VijetnamSarajevo, Bosna i HercegovinaColmar, FrancuskaLima, PeruCatania, ItalijaBeograd, Srbija

Top destinacije za uličnu hranu;


Jeonju, Južna Koreja Hsinchu, Tajvan Marrakech, Maroko New York City, SAD Mexico City, Meksiko

Top destinacije za pokretne restorane;


Portland, SADSao Paulo, BrazilSeoul, Južna KorejaBangkok, TajlandIstanbul, Turska