Neto plaća za svibanj

Bolji život u metropoli: Prosječna zagrebačka neto plaća za tisuću kuna je viša nego u ostatku Hrvatske

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U odnosu, pak, na prosječnu mjesečnu plaću na razini Hrvatske, koja je za svibanj iznosila 6.025 kuna, prosječna je zagrebačka neto plaća isplaćena za peti ovogodišnji mjeseci bila viša za 925 kuna.



ZAGREB – Prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za svibanj je iznosila 6.977 kuna, što je nominalni porast na mjesečnoj razini za 1,4 posto, a na godišnjoj za 6,2 posto, pokazuju podaci Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.


Prosječna je mjesečna plaća za svibanj ove godine, naime, bila 99 kuna viša nego za travanj, a 408 kuna viša nego za svibanj prošle godine.


U odnosu, pak, na prosječnu mjesečnu plaću na razini Hrvatske, koja je za svibanj iznosila 6.025 kuna, prosječna je zagrebačka neto plaća isplaćena za peti ovogodišnji mjeseci bila viša za 925 kuna.




Podaci zagrebačke statistike pokazuju da su najvišu prosječnu neto plaću za svibanj imali zaposleni u vađenju sirove nafte i prirodnog plina – 17.447 kuna.


Po visini prosječne neto plaće za svibanj slijede zaposleni u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda s prosjekom od 16.051 kunu te oni u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu gdje je prosjek iznosio 14.588 kuna.


U još tri djelatnosti prosječna je neto plaća za svibanj u Zagrebu bila viša od deset tisuća kuna – proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka 10.889 kuna, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda 10.635 kuna te financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova 10.015 kuna.


Nasuprot tomu, zaposlenici u tri djelatnosti za svibanj su primili prosječne plaće manje od četiri tisuće kuna – proizvodnji odjeće 3.807 kuna, ostalim osobnim uslužnim djelatnostima 3,857 kuna te zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.894 kune.


Po podacima Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba, prosječna je bruto plaća zaposlenih u Zagrebu za svibanj iznosila 9.735 kuna, što je nominalno 1,4 posto više nego za travanj, a 4,4 posto više nego za svibanj prošle godine.