Što slijedi nakon izbora?

Blokira li Senat Nevena Budaka, mogla bi krenuti blokada Filozofskog

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Stanje na fakultetu krajnje je kompleksno, jer se od Senata Sveučilišta u Zagrebu očekuje potvrđivanje novog v.d.dekana, Nevena Budaka, kojeg su članovi Vijeća FF-a predložili na posljednjoj sjednici, istodobno sa smjenom aktualnog v.d-a, Željka Holjevca. Senat se sastaje u utorak, 13. prosinca, a na njegovu će sjednicu stići i novi predstavnici Filozofskog fakulteta u tom vodećem sveučilišnom tijelu



ZAGREB Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održan je u drugi krug izbora za Studentski zbor fakulteta, nakon što je prvi krug propao zbog tri listića viška u glasačkoj kutiji. Nepravilnosti na ponovljenim izborima zasad nisu utvrđene.


Uspješno provedeni izbori daju temelj za imenovanje novih studentskih predstavnika u Vijeće FF-a, a time i normalizaciju rada fakulteta, no mnogo je izglednije da će doći do nove blokade na Filozofskom fakultetu.


Stanje na fakultetu krajnje je kompleksno, jer se od Senata Sveučilišta u Zagrebu očekuje potvrđivanje novog v.d.dekana, Nevena Budaka, kojeg su članovi Vijeća FF-a predložili na posljednjoj sjednici, istodobno sa smjenom aktualnog v.d-a, Željka Holjevca.




Senat se sastaje u utorak, 13. prosinca, a na njegovu će sjednicu stići i novi predstavnici Filozofskog fakulteta u tom vodećem sveučilišnom tijelu. Novoizabrani članovi Senata, odlukom Vijeća FF-a, su Neven Budak, Davor Dukić, Meri Tadinac i Neven Jovanović koji je dosad bio zamjenik člana Senata. Za zamjenike izabrani su  Nenad Ivić, Vesna Vlahović Štetić, Vladimir Mateljan i Tanja Bukovčan.


Ova bi imena trebala zamijeniti aktualne članove Senata iz redova Filozofskog fakulteta, a na tom su popisu Željko Holjevac, Mislav Ježić, Jadranka Lasić Lazić i umirovljeni bivši dekan Vlatko Previšić. Nova postava FF-a u Senatu očekuje da će rektor Damir Boras uvažiti odluku Vijeća FF-a, no moguć je i drugačiji scenarij, da rektor ospori legalnost posljednje sjednice Vijeća FF-a. U tom slučaju, doći će do problema. Svjesni toga, profesori i studenti FF-a okupit će se pred zgradom Sveučilišta  u vrijeme sjednice Senata i tražiti uvažavanje volje fakultetske većine. Plenum FF-a već je najavio novo okupljanje na dan sjednice Senata.

– Ako se dogode nepravilnosti i nelegalnosti na izborima kao prije dva tjedna, a ako Senat ne pusti na sjednicu članove Senata koje je predložilo Vijeće FF-a, na plenumu će se raspravljati o blokadi dekanata – najavljuju studenti.


Na posljednjoj se sjednici Vijeća FF-a, podsjetimo, v.d. dekana Željko Holjevac i prodekani nisu pojavili, a većina članova Vijeća, među kojima su bili i studentski predstavnici, izglasala je Holjevčevu smjenu i za v.d. dekana predložila Nevena Budaka. Njega treba potvrditi Senat Sveučilišta, dok u slučaju novoizabranih članova Senata iz redova nastavnika Filozofskog fakulteta potvrda Senata nije potrebna.


Kriza upravljanja na Filozofskom fakultetu traje od proljeća, kad je odbijeno sklapanje ugovora o suradnji s KBF-om i pokrenut postupak za smjenu bivšeg dekana Vlatka Previšića, a kraj joj se ne nazire.