Formiranje vlade

Bliži se kraj hladnog rata HDZ-a i SDP-a? Hrvatska nikad nije bila bliže velikoj koaliciji

Dražen Ciglenečki

Možda će, doduše, rezultati prijevremenih izbora biti takvi da će lijevi ili desni politički blok moći samo okupiti parlamentarnu većinu, ali to nije izvjesno. A što se drugog uvjeta tiče, predsjednik SDP-a Zoran Milanović i Andrej Plenković, vjerojatni čelni čovjek HDZ-a, dobri su poznanici više od 20 godina



ZAGREB  Velika koalicija HDZ-a i SDP-a, objektivno, nikad nije bila bliža. Da bi te dvije stranke eventualno zajednički formirale Vladu, potrebno je da se ispune dva uvjeta, prvi je da je nakon parlamentarnih izbora to jedina stabilna solucija, a drugi je određena kompatibilnost lidera obje stranke.


Možda će, doduše, rezultati prijevremenih izbora biti takvi da će lijevi ili desni politički blok moći samo okupiti parlamentarnu većinu, ali to nije izvjesno. A što se drugog uvjeta tiče, predsjednik SDP-a Zoran Milanović i Andrej Plenković, vjerojatni čelni čovjek HDZ-a, dobri su poznanici više od 20 godina.


Da je to tako pokazuje i fotografija snimljena u Jelsi 15. kolovoza prošle godine, prilikom obilježavanja Dan općine. Samo dva i pol mjeseca prije izbora za Sabor, njih su se dvojica baš srdačno rukovala, iako su njihove stranke tada bile u hladnoratovskom sukobu.




Milanović je s donedavnim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom bio u vrlo lošim odnosima, ali s Plenkovićem je to sasvim druga priča.