Non-paper

Blamaža s izraelskim F-16: Amerikanci još prije godinu dana na sve jasno upozorili Hrvatsku

Portal Novilist.hr

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada je prihvatila izraelsku ponudu unatoč svim američkim upozorenjima



RIJEKA Sjedinjene Američke države još prije godinu dana jasno su hrvatski državni i vojni vrh upoznale sa stajalištima i uvjetima prodaje izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak.


Još u siječnju 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupnju izraelskih aviona. Američki dokument stigao je na Pantovčak u siječnju prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsjednici.


Prema njegovim riječima, isti je dokument morao doći i u Ured premijera te u Ministarstvo obrane jer su oni direktno odlučivali o kupnji. Radilo se o nekoj vrsti tehničkog vodiča iz kojeg se jasno vidjelo što američka strana traži da se realizira oko kupnje aviona i više-manje su te stavove iz non-papera zadržali do kraja.


Hrvatska strana bila upoznata




Iz non-papera bilo je vidljivo na koja sve pitanja treba obratiti pozornost, a taj dokument je “bez potpisa”, što je uobičajeno u diplomaciji. Sugovornik Jutarnjeg kaže da je non-paper iz siječnja napisan na dvije stranice, ali da tehničke detalje Pantovčak nije razmatrao, jer je to bio posao koji su vodili drugi.


Sugovornik Jutarnjeg tvrdi kako su Amerikanci još u rujnu 2017. godine, u vrijeme kada je Izrael na poziv Hrvatske sastavljao ponudu za Barake, u Izrael poslali dokument u kojem su naveli pod kojim tehničkim uvjetima mogu prodati avione Hrvatskoj ako pobijede na natječaju.


I hrvatska je strana bila upoznata s tim dopisom, potvrđeno je Jutarnjem iz više izvora. Američka je strana te svoje stavove iz rujna 2017. ponovila i u non-paperu, pa je bilo više nego logično da naša strana već tada traži objašnjenja.


Pismo Lockeed Martina


U rujnu 2017. Izrael u MORH upućuje dokument kojim Zagreb obavještava da je dobio odobrenje Washingtona da se javi na hrvatski natječaj. Za čelne ljude u MORH-u i Vladi to je bilo dovoljno da ne preispituju američke stavove i traže pojašnjenja od Izraela. Danas taj dokument ministar obrane i članovi Povjerenstva za odabir tumače kao odobrenje za prodaju aviona Hrvatskoj.


U Ministarstvo obrane u prosincu 2017. stiglo i pismo tvrtke Lockheed Martin u kojem oni ministra obrane Krstičevića obavještavaju kako neće dati dozvolu za prodaju aviona F-16 Hrvatskoj niti će joj isporučivati rezervne dijelove jer su Izraelci na njemu napravili preinake za koje oni kao proizvođač ne mogu odgovarati.


Zagreb od Jeruzalema ne traži da prije dobivanja posla od SAD-a ishodi službeno dopuštenje za prodaju, nego pristaju na izraelske garancije da će to ishoditi te je u ožujku 2018. Vlada prihvatila izraelsku ponudu unatoč svim američkim upozorenjima, piše Jutarnji.