Ustavni sud ukinuo rješenja Županijskog suda

Bivši premijer izlazi iz Remetinca: Ivo Sanader na slobodi najkasnije u ponedjeljak

Sergej Abramov

Prema ocjeni Sanaderovih odvjetnika, koju je Ustavni sud prihvatio, ni sudac istrage Krešimir Devčić, niti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu nisu u dovoljnoj mjeri obrazložili zašto smatraju da je i dalje nužno da Sanaderu bude u Remetincu



ZAGREB Bivši premijer Ivo Sanader do idućeg ponedjeljka izaći će iz istražnog zatvora u Remetincu.


Naime, Ustavni sud je uvažio žalbu njegovog braniteljskog tima i s ponedjeljkom 12. prosinca ukinuo rješenja Županijskog suda temeljem kojih je Sanader zatvoren. Do tog roka sudac istrage Krešimir Devčić može Sanaderu uz jamčevinu odrediti još neku mjeru blažu mjeru opreza. U protivnom, Sanader 12. prosinca u sedam sati ujutro izlazi iz istražnog zatvora.


Ovo je već druga ustavna tužba Sanaderovih odvjetnika protiv istražnog zatvora. Prethodnu tužbu Ustavni sud je također uvažio, ali nije Sanadera pustio da se brani sa slobode, već je naložio Županijskom sudu da ispita postoji li i dalje, dakle u trenutku donošenja rješenja o istražnom zatvoru, opasnost da bivši premijer bježi, te može li se njegova nazočnost osigurati nekom mjerom blažom od pritvora.




Prema ocjeni Sanaderovih odvjetnika, koju je Ustavni sud prihvatio, ni sudac istrage Krešimir Devčić, niti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu nisu u dovoljnoj mjeri obrazložili zašto smatraju da je i dalje nužno da Sanaderu bude u Remetincu.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u srijedu, 7. prosinca, 2011.