Naprijed Hrvatska stoj

Bivši predsjednik rezignirao: Ivo Josipović danas bi mogao objaviti da ne ide na izbore

Dražen Ciglenečki

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"No, iz njegovog tona, kao i na osnovu nekih neslužbenih informacija, naprednjaci su odustali od izbora 11. rujna. S obzirom na to da je subota zadnji dan zakonskog roka za predaju lista u Državnom izbornom povjerenstvu, teško je vjerovati da bi Josipović mogao danas objaviti da »Naprijed Hrvatska« ipak ide na izbore, jer bi u tom slučaju oni bili u velikom vremenskom tjesnacu."



ZAGREB – Stranka »Naprijed Hrvatska«, koju je prošle godine osnovao bivši predsjednik Ivo Josipović, vjerojatno neće sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima. Sam Josipović tvrdi da nije još donijeta takva odluka.


– Proveli smo unutarstranački referendum u sklopu kojeg smo članove pitali za mišljenje trebamo li nastupiti na ovim izborima. Taj referendum završava u četvrtak, a u petak ćemo na konferenciji za novinare predstaviti našu odluku. Stoga ne bih ništa prejudicirao – rekao nam je Josipović.


Ali, pitali smo ga nije li osnovna funkcija političkih stranaka natjecati se na izborima i zašto su u »Naprijed Hrvatska« uopće u dvojbi u vezi s tim.




– Da, ali mora postojati nekakav strateški plan. Nije smisao ići na izbore samo zbog izbora. Međutim, ponavljam, u petak ćemo objasniti zašto nećemo imati svoje liste na izborima ili zašto hoćemo – zaključuje Josipović.


No, iz njegovog tona, kao i na osnovu nekih neslužbenih informacija, naprednjaci su odustali od izbora 11. rujna. S obzirom na to da je subota zadnji dan zakonskog roka za predaju lista u Državnom izbornom povjerenstvu, teško je vjerovati da bi Josipović mogao danas objaviti da »Naprijed Hrvatska« ipak ide na izbore, jer bi u tom slučaju oni bili u velikom vremenskom tjesnacu.


Na prošlogodišnjim izborima za Sabor, »Naprijed Hrvatska« nastupila je u koaliciji s Narodnom strankom – reformisti, koja je ovaj put u bloku s Milanom Bandićem te nekoliko još manjih stranaka. Dobili su vrlo malo glasova i osvojili su samo jedan zastupnički mandat, Radimir Čačić. Josipović je bio na prvom mjestu u prvoj jedinici, i njegova je lista dobila 1,01 posto glasova, a on 1667 preferencijskih glasova.