Krunislav Ostojić o ustavnoj alkemiji

Bivši predsjednik Vrhovnog suda tvrdi da se točno zna što predsjednica Republike mora raditi

Tihomir Ponoš

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Na pitanje u kojem roku Grabar-Kitarović treba reagirati u slučaju da se Sabor ne uspije konstituirati, Olujić je ustvrdio da »nema velikog prostora za manevar«



Krunoslav Olujić smatra da bi Most trebao preuzeti odgovornost i prikloniti se jednoj ili drugoj koaliciji, a nešto više od 300.000 glasova koliko je dobio na izborima mu »ne daje pravo da budemo taoci njegovog pokušaja nemogućeg – stvaranja velike koalicije«. Pozvao je i Božu Petrova da prestane bježati od odgovornosti i »spasi projekt Most od definitivnog kraja na sljedećim izborima« i to preuzimanjem dužnosti predsjednika Sabora jer je to dužnost s koje može ocjenjivati kako se provodi dogovoreni program. 



U slučaju da se konstituira predsjednica  Grabar-Kitarović treba nekome dati mandat, u slučaju da mandatar ne uspije dobiti potvrdu za Vladu u Saboru, treba kako Ustav propisuje mandat dati drugoj osobi i ako ni ta osoba ne uspije sastaviti vladu imenovani privremenu nestranačku vladu i istodobno raspisati parlamentarne izbore. – Ta mogućnost više odgovara predsjednici i desnoj opciji jer bi predsjednica na svoju »sliku i priliku« sastavila vladu, kazao je Olujić i dodao da to zaključuje po tome što otkako je preuzela dužnost ne djeluje nadstranački zbog čega nije neupitni nacionalni arbitar. 


U slučaju da se Sabor ne uspije konstituirati otpada mogućnost da predsjednica imenuje mandatara jer on nema kome predstaviti vladu, njen program niti zatražiti povjerenje. U tom slučaju predsjednica treba raspisati izbore, ali nikako ne smije imenovati privremenu nestranačku vladu jer ta mogućnost je dopuštena samo u slučaju da su mogućnosti s mandatarima potrošene. 


– Ono čega se bojim je ustavodržavni puč: Sabor se ne konstituira, raspisuju se izbori i imenuje privremena nestranačka vlada, izjavio je Olujić. Na pitanje u kojem roku Grabar-Kitarović treba reagirati u slučaju da se Sabor ne uspije konstituirati, Olujić je ustvrdio da »nema velikog prostora za manevar«. 


– Rok u kojem bi se Sabor morao konstituirati je 20 dana, kazao je Olujić i upozorio na jezičnu razliku između Ustava i Poslovnika Hrvatskog sabora. Ustav navodi da prvu sjednicu Sabora saziva predsjednik Republike i to u roku od 20 dana od provedenih izbora, a Poslovnik navodi da »Sabor na prvu, konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik Republike«.