Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
21. studenoga 2019.
Komisija Iustitia et pax

Biskupi ogorčeni: Haški sud nije instrument pravde nego eksperiment

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. lipanj 2013. u 18:23 2013-06-10T18:23:37+02:00

Neodustajanje od optužbe za genocid nužno je zbog mira na ovim prostorima, ističu biskupi i kažu kako izjave da je »Hrvatska u BiH imala ambivalentnu politiku« ne odgovaraju  smjeru državne politike

ZAGREB  Biskup Vlado Košić pozvao je javnost i odgovorne da se pokrenu kako bi došlo do pravedne presude za šest čelnika Herceg-Bosne (Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Bruno Stojić, Valentin Čorić i Berislav Pušić) koje je nedavno Haški sud osudio u prvom stupnju. Upitan što znači pravedna presuda predsjednik Komisije Iustitita et pax Hrvatske biskupske konferencije kazao je da je slučaj sa šest čelnika sličan onome što se dogodilo generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču koji su u prvom stupnju bili osuđeni na visoke zatvorske kazne, a u drugom oslobođeni. 

Analizirane presude

– Smatram da će biti oslobođeni, kazao je Košić prilikom predstavljanja Izjave Komisije Iustitia et pax o nepravomoćnim haškim presudama. Košić je kazao i da je stvoren pogrešan dojam da je prvostupanjskom presudom presuđeno o prvostupanjskoj krivnji državnog vrha Hrvatske. Ustvrdio je da se svakako ne smije dogoditi da hrvatsko vodstvo bude proglašeno odgovornim za udruženi zločinački pothvat kojega nije bilo. Za njega je Herceg-Bosna prva organizirana jedinica otpora u Bosni i Hercegovini. Herceg-Bosna više ne postoji, a Republika Srpska i dalje postoji i priznata je, ustvrdio je biskup Košić. Iustitia et pax u pet točaka analizirala je presudu šestorici čelnika. Pozivaju na solidarnost hrvatski narod i političke vođe u Hrvatskoj kako svojim ishitrenim, paušalnim ili subjektivnim izjavama ne bi stvorili krivu sliku o ulozi hrvatskog političkog vodstva u BiH za vrijeme rata. Navodi se i kako izjave dijela političkog vodstva poput »Hrvatska je u BiH imala ambivalentnu politiku« ne odgovovaraju stvarnom smjeru hrvatske državne politike iz tog doba. 

Poziva se i bošnjačke političke vođe na razboritost. Njihov kratkotrajni trijumfalizam neće moći skriti niz činjenica među kojima Iustitita et pax navodi poziv Franje Tuđmana Hrvatima u BiH da na referendumu glasuju za BiH kao neovisnu državu, to da je HVO prvi bio uključen u obranu BiH te da je Hrvatska Armiju BiH opskrbljivala oružjem i zbrinjavala desetke tisuće prognanika.

Žaljenje zbog sukoba

 Izražava se duboko žaljenje zbog hrvatsko-bošnjačkog sukoba, a vodstva dvije vojski koje su BiH »zajednički branile od velikosrpske agresije u tom času očito nisu dobro razumjele tendencije međunarodnog okruženja i stranih diplomacija koje su upravljale ratom u Bosni i Hercegovini«. Hrvate u BiH poziva se na jedinstvo koje nije jednoumlje, a bosanskohercegovačkog pravosuđe da istraži i kazni zločine počinjene nad Hrvatima. 

Komisija je iznenađena oslobađajućom presudom Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a posebno činjenicom da niti jedan visoki politički dužnosnik Srbije, vrh JNA i KOS-a nije proglašen dijelom ujedinjenog zločinačkog pothvata za zločine u BiH i Hrvatskoj zbog čega se stječe dojam da je riječ o cjelovitoj amnestiji Srbije, odnosno njezina vojnog, obavještajnog i  političkog vodstva za rat u bivšoj Jugoslaviji. Posljednje, ne i najmanje važno, je poziv Republici Hrvatskoj da »nikako ne odustane od optužbe za genocid«. Haški je sud ocijenjen zbog svoje nedosljednosti pravnim eksperimentom, a ne instrumentom pravde, pa je neodustajanje od optužbe za genocid nužno zbog mira na ovim prostorima. Nužno je pred ozbiljnim sudom tražiti pravdu i ustanoviti pravilo da se sukobi rješavaju sudom, a ne ratom. Nužno je i da oni koji započinju agresivni rat snose posljedice, jer »u protivnom možemo očekivati nove ratove jer sve upućuje na to da se zločni isplate: što se osvoji ostaje agresoru, a žrtve odgovaraju zato što su se branile«, zaključuje Komisija Iustitia et pax. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.