Može li nas doista spasiti samo molitva?

Biskup Uzinić o izjavi ministrice: Nije dovoljno moliti, treba zasukati rukave

Ljerka Bratonja Martinović

Biskup Mato Uzinić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Biskup Mato Uzinić / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Sociolog Dražen Lalić  smatra kako se možda radi o  »početnom nesnalaženju« u ulozi ministrice



ZAGREB  Jedino nas Božja snaga i pomoć mogu izvući, poručila je ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić, gostujući na RTL-u te je  pozvala vjernike da mole za pomoć njenom ministarstvu i Vladi.  


– Jedino nas Božja snaga i pomoć mogu izvući iz sveg. Naravno, uz naš trud, ali sigurno da sami ne možemo,  izjavila je defetistički ministrica Juretić u četvrtak za emisiju RTL Danas, osvrćući se na prvih desetak dana provedenih na novom poslu.


– Voljela bih biti više operativna, a ne toliko se baviti administracijom. Ali preživjet ćemo još malo, komentirala je početno snalaženje na čelu resora koji je preuzela.  




Prizivanje Božje pomoći u politici po svoj prilici ne može nauditi, ali ako se čelnica jednog prilično značajnog resora uzda u Božju snagu kao jedini izlaz, onda to zvuči prilično pesimistično.


Sociolog Dražen Lalić, koji je nedavno pozdravio imenovanje Bernardice Juretić ministricom tvrdeći kako je ova bivša časna sestra i aktivistica u borbi protiv ovisnosti »liberalna katolkinja, vrlo stručna osoba i sasvim sigurno bolji kadar od svoje prethodnice Milanke Opačić«, smatra kako se možda radi o njezinom »početnom nesnalaženju« u ulozi ministrice.


– Volio bih da pričekamo da se vidi što će Juretić u narednim mjesecima napraviti u svom resoru. Iz iskustva ranije suradnje s njom na suzbijanju problema ovisnosti, mogu reći da je to vrlo racionalna osoba, obrazovana, dobra menadžerica, i nipošto se ne uklapa u predodžbu o isključivom akteru katoličkog svjetonazora i  isključivoj katoličkoj bojovnici,  ističe Lalić.


– Ona je bivša časna, a ja bivši član partije i SDP-a, ali nikad nisam osjetio ikakvu isključivost ili ideološko breme dok sam s njom surađivao. Nisam je vidio u posljednje vrijeme, ali ne vjerujem da se promijenila, ocjenjuje Lalić. Možda se, smatra, radilo o retoričkoj figuri kakvima se, podsjeća, više puta u svom mandatu služio i bivši premijer Zoran Milanović.  


U Božju pomoć, kad je o vođenju države riječ, ne uzdaju se previše čak ni na Kaptolu.


– Nije dovoljno moliti, treba zasukati rukave, poručio je dubrovački biskup msgr. Mato Uzinić, komentirajući na naš upit  izjavu ministrice Juretić.  


– Slažem se s njom da mi moramo moliti Boga jer bez toga teško možemo išta, ali sam isto tako svjestan toga, kao što ste i vi, da to nije dovoljno nego da mi moramo zasukati rukave. Ako budemo samo molili, a ne budemo ništa radili, nećemo napraviti ništa – ustvrdio je biskup Uzinić, za kojeg je Božja pomoć jednako važna kao i kvalitetan sastav Vlade.


– Kao vjernik mogu reći da se možemo truditi koliko god hoćemo, ali ne dozovemo li Boga upomoć, opet ćemo malo napraviti. Potrebno je i jedno i drugo, zaključio je Uzinić na konferenciji za novinare u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK).