Predsjednik HBK-a

Biskup Košić: Kordić bez obzira na presudu za mene nije zločinac

Hina

Smatram da je ona rezultat političke nagodbe i političkih igara, a ne na temelju dokaza«, rekao je Košić nazivajući Kordića prijateljem kojega je pobliže upoznao dok je bio u zatvoru Karlau u austrijskom Grazu



MOSTAR –  Sisački biskup i predsjednik Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Vlado Košić rekao je da je sudjelovao u zagrebačkom dočeku haaškog osuđenika Darija Kordića smatrajući da je nepravedno osuđen, u intervjuu za Katolički tjednik iz Sarajeva, te da se time krivnja željela svaliti na cijeli hrvatski narod u BiH, .


Neki mediji u BiH i Hrvatskoj, Islamska zajednica u BiH te pojedine nevladine organizacije oštro su reagirale jer je biskup Košić, uz još nekoliko svećenika, sudjelovao u Kordićevu dočeku koji je oslobođen iz pritvora nakon što je izdržao dvije trećine kazne od 25 godina zatvora na koju ga je osudio Haaški sud zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u središnjoj Bosni među kojima i pokolj u Ahmićima.


»Ja ne vjerujem da je Dario Kordić zločinac bez obzira na presudu. Smatram da je ona rezultat političke nagodbe i političkih igara, a ne na temelju dokaza«, rekao je Košić nazivajući Kordića prijateljem kojega je pobliže upoznao dok je bio u zatvoru Karlau u austrijskom Grazu.




Pojasnio je kako je krunski svjedok protiv njega imao zaštićen identitet te da je povukao iskaz u kojemu je tvrdio da je Kordić sudjelovao na sastanku gdje se planirao napad na Ahmiće. Pri tome je biskup Košić naveo da su i drugi hrvatski velikani poput Zrinskih i Frankopana, Stjepana Radića, Franje Tuđmana, pa i kardinala Alojzija Stepinca redom bili osuđivani i odlazizli u zatvor, a da nisu bili krivi.


Otkrio je kako su mu predstavnici haaškog tužiteljstva nudili različite nagodbe po kojima je trebao okriviti bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i ministra Gojka Šuška čime bi mu se kazna drastično smanjila.


»No on to nije mogao jer je rekao – kako ću se u tom slučaju moći pogledati u zrcalo, kako ću stati pred svoju djecu i pogledati ih u oči? Ne, on je moralna veličina jer je na sebe preuzeo teret krivnje koja nije utemeljena na činjenicama«, dodao je biskup Košić.


Pri tome je izrazio pijetet prema bošnjačkim žrtvama u Ahmićima kod Viteza, ali je kazao da se pomirenje i u BiH ni u Hrvatskoj ne može do kraja provesti sve dok »svi ne priznaju i prihvate istinu«. Po njegovu mišljenju presuda Dariju Kordiću je presuda Hrvatima u BiH.


»Netko je sigurno počinio strašan zločin u Ahmićima, ali ne znači da treba osuditi bilo koga, nego doista počinitelja. No, ovaj sud to nije tražio, on je želio ovom presudom podijeliti krivnju za ratne zločine, a to znači i za sam rat u BiH, između svih triju naroda. Ipak to ne odgovara istini jer Hrvati su se samo branili«, rekao je.


Naveo je da su Hrvati u Središnjoj Bosni tijekom rata bili u potpunom okruženju bošnjačko-muslimanskih snaga koje su bile deseterostuko brojnije od hrvatskih.»Zar onda nije apsurdno da je od 13 u Den Haagu osuđenih Hrvata, čak 8 iz Lašvanske doline, s ukupnom kaznom od 107 godina?«, upitao je biskup Košić.