Počela sječa kadrova u Porečko-pulskoj biskupiji

Biskup Ivan Milovan smijenio kancelara Iliju Jakovljevića

Dražen Dobrila

Jakovljević je već drugi kancelar kojeg je biskup Milovan smijenio



PULA - Kancelar Porečke i pulske biskupije Ilija Jakovljević smijenjen je u četvrtak. Informacija je to koju je potvrdio neslužbeni, ali pouzdani izvor. Iako nema službenih saznanja o razlogu ove neočekivane smjene, ne treba biti odveć inteligentan da bi se zaključilo da je Jakovljevića došla “glave” nedavna pazinska odluka cjelokupnog istarskog svećenstva da svu zemlju koju je ta biskupija posjedovala u Dajli, a nakon što je prema njoj šapu pružio benediktinski samostan iz Praglie i za to dobio Papin blagoslov, vrati Republici Hrvatskoj, kao ni njegove poprilično oštre izjave za medije, u kojima nije nikoga štedio.


Ono što je, međutim, kod ove smjene zanimljivo jest da kancelare ne smjenjuju ni Hrvatska biskupska konferencija ni Sveta Stolica, već isključivo njihovi matični biskupi. Drugim riječima, kako tvrde dobro upućeni izvori, svoju dojučerašnju desnu ruku smijenio je osobno biskup Ivan Milovan.


Zbog njihove bliskosti ovaj Milovanov potez jako čudi pa naši izvori zaključuju da je očito na to bio prisiljen. S druge strane, biskup se već jednom – i to nedavno, nakon oštre reakcije Pape na bunt Porečke i pulske biskupije zbog benediktinskih pretenzija na Dajlu – ogradio od Jakovljevićevih izjava, kako je tada rekao, “ako su negdje uvredljive za Svetu Stolicu”.




Dobro upućeni u crkvenu hijerarhiju i njeno funkcioniranje, pak, već spekuliraju o tome da se zbog slučaja “Dajla” biskupu Milovanu opasno trese stolica, pa je možda Jakovljevićeva smjena samo pokušaj da se Milovan iskupi i ostane do redovne mirovine, još četiri godine, u fotelji biskupa.


Zanimljivo je i to da je Jakovljević, inače najmlađi hrvatski kancelar, već drugi kancelar kojeg je biskup Milovan smijenio. Prvi je bio Lino Zohil, nekadašnji glavni ekonom Porečke i pulske biskupije, koji se također povezuje sa slučajem “Dajla”, jer je navodno i on sudjelovao u procesu povrata te imovine Crkvi krajem 90-ih godina, kao i u daljnjoj prodaji tog zemljišta raznim fizičkim i pravnim osobama.


Jakovljević se “morao” privremeno i fizički udaljiti iz Biskupije pa do daljnjega koristi godišnji odmor. Njegovo je mjesto kao vršitelj dužnosti preuzeo generalni vikar Marijan Kancijanić, otkrivaju nam upućeni.