Anketno ispitivanje

Biljana Borzan traži testiranje kvalitete niza proizvoda koje kupujemo

Irena Frlan Gašparović

Svim građanima EU-a  ista kvaliteta proizvoda / Foto Vedran KARUZA / NL arhiva

Svim građanima EU-a ista kvaliteta proizvoda / Foto Vedran KARUZA / NL arhiva

Eurozastupnica želi da se testiranje ne ograniči samo na hranu, nego, bude li moguće, i na druge potrepštine poput kozmetičkih ili higijenskih proizvoda



ZAGREB  Jesu li isti proizvodi koji se prodaju u Hrvatskoj i na tržištima zapadnih članica Europske unije jednake kvalitete, pitanje je na koje bi trebalo dati odgovor istraživanje koje će tijekom ove godine biti provedeno na inicijativu zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan.


 Iz njezinog ureda jučer su izvijestili da se Borzan sastala s ravnateljicom Hrvatske agencije za hranu Andreom Gross-Bošković »kako bi dogovorila elemente istraživanja o kvaliteti naizgled istih proizvoda koji se mogu kupiti u novijim i starijim članicama EU-a«.


Prema priopćenju iz ureda eurozastupnice, odlučeno je da će »uzorak za istraživanje usporedbe kvalitete u Hrvatskoj i Njemačkoj odrediti hrvatski potrošači«. Biljana Borzan jučer nam je kazala da će provesti anketno ispitivanje u kojem bi se građani trebali izjasniti što bi htjeli da bude testirano.




 Eurozastupnica želi da se testiranje ne ograniči samo na hranu, nego, bude li moguće, i na druge potrepštine poput kozmetičkih ili higijenskih proizvoda. Uspoređivat će se, veli Borzan, objektivni pokazatelji, poput udjela nekih sastojaka u proizvodima, ali i njihova cijena te ono što piše na deklaracijama. Najavljenu suradnju s Hrvatskom agencijom na hranu objašnjava time što oni »imaju resurse za takva istraživanja«.


Biljana Borzan smatra da se ravnopravnost članica i građana EU-a ne treba očitovati samo, primjerice, u pogledu jezika, nego da europski građani moraju biti jednakopravni i kad je u pitanju kvaliteta proizvoda koje kupuju. Istraživanje, koje će biti dugotrajno pa njegove rezultate ne treba očekivati tako skoro, Borzan, kako kaže, financira iz sredstava koja su joj na raspolaganju kao zastupnici Europskog parlamenta. Umjesto rokovnika, olovaka i letaka za promociju svog ureda, novac će  preusmjeriti u istraživanje za što je, veli, već dobila okvirno odobrenje Europskog parlamenta.