Borba s epidemijom

Beroš najavio mogućnost još restriktivnijih mjera: Evo u kojem slučaju će pristup biti još rigorozniji

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Istaknuo je da Nacionalni stožer civilne zaštite pažljivo balansira i polako pooštrava mjere, a vjeruje da bi rezultati bili i veći da je reakcija građana bila drugačija.



ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će, na uspije li se uskoro značajnije spriječiti širenje koronavirusa, uslijediti nove i restriktivnije mjere, posebno što se tiče još rigoroznije imitacije kretanja.


“Izvjesno je da će, ako ne dobijemo adekvatan odgovor i ne uspijemo značajnije spriječiti širenje infekcije, naše mjere poglavito u obliku limitacije kretanja biti sve rigoroznije, sve restriktivnije. Od osnovne je važnosti da ljudi shvate da je njihovo ponašanje u ovom trenutku ono koje određuje daljnji tijek epidemije”, izjavio je Beroš za Vijesti RTL-a.


Istaknuo je da Nacionalni stožer civilne zaštite pažljivo balansira i polako pooštrava mjere, a vjeruje da bi rezultati bili i veći da je reakcija građana bila drugačija.




Građane je ponovno pozvao da održavaju distancu i osobnu higijenu čime se, naglasio je, može znatno doprinijeti smanjenju broja novozaraženih. “Ukoliko na neki način smanjimo taj uzlazni trak epidemijske krivulje, omogućavamo zdravstvenom sustavu adekvatni odgovor i možemo utjecati na daljnji tijek ove epidemije.”, kazao je ministar.


Ustvrdio je da se i idućih dana može očekivati povećanje broja zaraženih i nastavak ulaznog kraka epidemijske krivulje, ali ne očekuje “talijanski scenarij” sa 60 tisuća zaraženih i više od šest tisuća umrlih.


Ministar ističe da “talijanski scenarij” prati neadekvatan odgovor zdravstvenog sustava, izrazivši nadu da je u Hrvatskoj ipak napravljeno sve da odgovor na virus bude bolji.


Znatno bolje smo pripremljeni nego što je bio talijanski zdravstveni sustav


“Naravno da je niz i objektivnih i subjektivnih okolnosti koje na to utječu. Međutim, s obzirom na naše planove i pripreme mišljenja smo da smo dobili na vremenu i da smo znatno bolje pripremljeni u ovoj fazi nego što je to bio u datom trenutku talijanski zdravstveni sustav”, poručio je Beroš.


Napomenuo je da se u Italiji već prilikom prvog vala razboljevanja infekcija odmah pojavila u zdravstvenom sustavu, što sustav u mnogočemu limitira u borbi protiv virusa.


“Mi smo boreći se, pogotovo naši epidemiolozi, ipak uspjeli odgoditi taj prvi udarni val i zdravstveni sustav ima nekoliko oboljelih, ali mislim u cjelini da smo dobro pripremljeni.


Naime, kako je naveo Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, u zdravstvenom sustavu dosad je detektirano 15 zaraženih specijalista koji rade u bolničkom sustavu, jedan liječnik obiteljske medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre.


Situacije poput druženja župana Žinića kompromitiraju sve što smo dosad radili


Beroš je kao apsolutno neadekvatan čin osudio druženje sisačko-moslovačkog župana Ive Žinića i njegova sina s još nekoliko ljudi.


“Ljute me ovakve situacije jer na neki način kompromitiraju sve ovo što smo mi dosad radili. Dugo smo se borili i mnogi su uložili napore da imamo ovakvu epidemiološku situaciju. Stoga nije prihvatljivo ponašanje pojedinaca koji sve to dovode u pitanje i kompromitiraju naše dosadašnje rezultate”, poručio je.