Status quo nepoželjan

Bernardićevi protivnici pred dogovorom: Ako se ukinu četiri suspenzije, podržat će Komadinu

Tihana Tomičić

»Kamanjci« spremni na dogovor / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Kamanjci« spremni na dogovor / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Slažem se sa svima koji su spremni riješiti krizu u SDP-u, a ako je Komadina taj, prva ću ga u tome podržati, kaže Kristina Ikić Baniček



RIJEKA  Nakon što se SDP našao u totalnoj pat-poziciji, u kojoj šef stranke ne želi dati ostavku, a ne može ga se ni smijeniti, ovih dana traže se nova rješenja.


Kako se čini, dvije strane koje su zainteresirane za odlazak Davora Bernardića spremne su sjesti za stol i postići makar minimalni konsenzus o tome da zajednički u Glavnom odboru pokažu da više ne podržavaju Bernardića.


S jedne strane su stari Bernardićevi protivnici, »kamanjci« na čelu s Peđom Grbinom i Sinišom Hajdašem Dončićem, a s druge članovi Predsjedništva koji su šefa SDP-a satima prošlog tjedna danima molili da ode, na čelu sa Rajkom Ostojićem, Ivom Jelušićem i Zlatkom Komadinom.




A da su dvije struje na pragu razgovora i dogovora potvrđuje intervju koji je za jedan portal dala gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Iako je uvijek bila među oštrijim kritičarima Bernardića i njegove ekipe, sada je ipak dala do znanja da u korist višeg cilja, odlaska šefa stranke, smatra da ima smisla pregovarati sa Zlatkom Komadinom i pristati na njegov dio »deala«.



Time međutim nisu svi zadovoljni, i među 22 zastupnika koji su bili potpisnici pisma kojim traže Bernardićev odlazak ima i nekoliko onih koji ovakav scenarij ni u snu ne žele potpisati, već dapače razmišljaju da poput Milanke Opačić napuste stranku.– Dogovora s Komadinom ne može biti. On je instalirao Bernardića, i nema pravo sada glumiti spasitelja, rekao nam je jedan od tih zastupnika, iz čega je jasno da se i grupa »kamanjaca« već lomi unutar sebe.


Govoreći o potpredsjedniku Komadini, ona kaže: »Svi koji radimo i griješimo, i ne možemo Komadini zauvijek zamjerati što je napravio pogrešnu procjenu. Ali, isto kao što je najodgovorniji za izbor predsjednika, mislim da je sad najodgovornija osoba da nas izvuče iz ove situacije«.


Na pitanje da li to znači da onda podržava ideju da Komadina kao v.d. stranku vodi čak godinu dana, kaže: »Slažem se sa svima koji su spremni riješiti krizu u SDP-u. Ako je Komadina taj, ja ću prva stati iza njega da ga u tome podržim. On je SDP-ovac koji se višestruko dokazao na direktnim izborima, on je u SDP-u puno duže od većine nas, on je bio sidro za koje su se mnogi SDP-ovci hvatali kada im je trebalo. Ne vidim nikoga tko je pozvaniji da preuzme odgovornost i izvuče nas iz krize. Prvo treba stranku dovesti u situaciju da se mogu raspisati izbori, a ja cijelo vrijeme govorim da to treba odraditi trenutni potpredsjednik Zlatko Komadina«, kaže Ikić Baniček.


Ova izjava dokazuje da je dogovor pred vratima, a to nam je potvrdio i jedan od »kamanjaca«:


– Moramo učiniti sve da smirimo strasti u stranci, da stranka ostane na okupu. Jer alternativa je – rasap. Svi želimo da Bernardić ode i oko tog višeg cilja se možemo složiti. Odlazak Bernardića zatražit ćemo ili na unutarstranačkom referendumu, a u najgorem slučaju na euroizborima iduće godine, kada će Bernardić morati dati ostavku nakon očekivanog lošeg rezultata. Mi smo spremni pristati na to da Komadina stabilizira stranku, da izbori ne budu baš odmah, ali naravno da se onda očekuje i da Predsjedništvo povuče suspenzije Grbinu, Hajdašu i ostalima, rekao nam je jučer jedan od istaknutijih »kamanjaca«.