Tiskovna konferencija u Puli

Bernardić: Tamo gdje je završio Todorić nastavili su ortaci iz grupe Borg

Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

»Ono što je neizbježno je da tamo gdje je završio Todorić, nastavili su ortaci iz grupe Borg. Todorića se tereti za izvlačenje novaca, koji je postao obrazac ponašanja i grupe Borg nakon što je preuzela kontrolu za Agrokor. Ove dvije situacije, odnosno ova dva cilja imaju kompletnu istu posljedicu jer je novac izvučen iz Agrokora i u jednom i u drugom slučaju«, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Puli



PULA Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u četvrtak kako će od Ivice Todorića, koji je jučer izručen Hrvatskoj, biti zanimljivo čuti o čemu je oko Agrokora razgovarao s premijerom i ministrima te tko mu je pomagao u stvaranju poslovnog carstva, ističući da tamo gdje je Todorić završio u Agrokoru, nastavili su »ortaci iz grupe Borg«.


»Ono što je neizbježno je da tamo gdje je završio Todorić, nastavili su ortaci iz grupe Borg. Todorića se tereti za izvlačenje novaca, koji je postao obrazac ponašanja i grupe Borg nakon što je preuzela kontrolu za Agrokor. Ove dvije situacije, odnosno ova dva cilja imaju kompletnu istu posljedicu jer je novac izvučen iz Agrokora i u jednom i u drugom slučaju«, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Puli.


Od procesa protiv Todorića, za koji vjeruje da će dugo trajati, ne očekuje »ništa senzacionalno«, jer svi pravosudni procesi u Hrvatskoj izgledaju slično, dugo traju bez adekvatnih posljedica za počinitelja. »Ono što je jasno jest činjenica da ono za što je optužen Todorić, za to treba odgovarati i grupa Borg«, poručio je Bernardić.




Dodao je da, svaki put kada vladajući poruče da institucije pravne države moraju raditi svoj posao, »jedan autobus mladih i obrazovanih ljudi napuštaju Hrvatsku«.


HDZ raste iako srlja iz afere i aferu, dok ostale stranke padaju


Novinarima je komentirao i novu anketu CRO Demoskopa o popularnosti stranaka, po kojoj HDZ raste, a SDP bilježi novi najniži rejting, poručivši da »dok HDZ srlja iz afere u aferu ta stranka raste, dok svi ostali padaju«. Pozvao je vladajuće da ako su toliko hrabri i sigurni u sebe raspišu izbore.


»To bi u ovom trenutku jedino bilo pravedno, jer Sabor ne opisuje volju birača i građana s obzirom da nikada nije bilo više trgovine, prebjega, prelaska i kupovanja mandata kao u ovom sazivu parlamenta. To pokazuje da je na sceni i na vlasti jedna interesna koalicija, što se može vidjeti na primjeru Plenkovićeve koalicije«, rekao je Bernardić.


»Što se SDP-a tiče, jedini pravi test su izbori, a prvi sljedeći su europski izbori na kojima će SDP izaći samostalno i imati najjaču listu SDP-ovih kandidata, koja će ostvariti više nego dobar rezultat«, dodao je.


SDP predlaže da od 1. siječnja rastu sve plaće u RH


Vladu je prozvao da nema političke volje provesti reforme, potaknuti rast gospodarstva. porezno rasterećenje usmjeriti na rast plaća i povećanje konkurentnosti. Najavio je kako će SDP predložiti da već od 1. siječnja iduće godine rastu sve plaće u Hrvatskoj, i to tako što bi neoporezivi osobni odbitak povećali s 3800 na 5000 kuna.


Rast plaća i mirovina označio je kao SDP-ov strateški cilj, a zauzeo se i za vraćanje PDV-a u ugostiteljstvu s 25 na 13 posto, jer »sadašnja vlada stavlja nove namete turizmu i prema toj grani odnosi se kao prema bankomatu«. Osim toga, smatra, nužno je osigurati da PDV za usluge smještaja u turizmu iznosi 10 posto.