Mučna situacija

Bernardić: SDP predlaže osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik

Hina



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u četvrtak da će SDP predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik, koje bi trebalo utvrditi kako je došlo do takvog stanja u pulskom brodogradilištu, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to.


“Situacija je mučna i teško je gledati ljude koji traže elementarno ljudsko dostojanstvo, odnosno da im se pošteno plati ono što su zaradili. To je apsolutni prioritet, plaća za 4500 radnika Istre i Kvarnera koji rade u našim škverovima”, rekao je Bernardić novinarima.


Odlazak uprave nitko ne spori, samo će se postaviti pitanje mjesecima i godinama kako je do takvog stanja uopće moglo doći, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to, kazao je Bernardić dodavši kako je SDP-ov zadatak raditi pritisak na Vladu kako bi radnici dobili svoje plaće, jer se oni s pravom pitaju “di su pare”. 




Smatrajući kako najveći dio odgovornosti snosi sadašnja Vlada jer je, kako tvrdi, u zadnje dvije godine ignorirala izvještaje i podatke koji su govorili o stanju u Uljaniku, Bernardić je ustvrdio kako je upravo bivša SDP-ova Vlada uspjela riješiti probleme brojnih hrvatskih brodogradilišta i poravnati dugove, no problemi su ponovno počeli 2016. godine.


“Strateški interes Hrvatske je zadržati brodogradnju. Nije dobro u ovom slučaju da su Vlada i pulska vlast zadnjih godinu dana znali za probleme u Uljaniku, a ništa nisu poduzeli. Sada je za sastanke u Bruxellesu kasno, na to je trebalo misliti prije godinu dana”, ocijenio je predsjednik SDP-a.


Pozvao je Vladu i pulsku Gradsku upravu, te ostale vlasnike da zajednički pronađu model za donošenje i provedbu plana za restrukturiranje jer bez toga neće biti moguće održati brodogradnju.


“Od Vlade očekujem istu razinu odgovornosti i angažiranosti koju je pokazala u slučaju Agrokor iz jednostavnog razloga što je država u Uljaniku vlasnik skoro 25 posto dionica, dok u Agrokoru nije bila niti jedne”, poručio je Bernardić.