Šef SDP-a u Varaždinu

Bernardić: ‘Politika prema BiH nije bila najmudrija, ali nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata’

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Zločin je zločin. On je individualan, nije kolektivan. Kad je u pitanju ova presuda, teorija o udruženom zločinačkom pothvatu ne stoji. Važno je reći da je zahvaljujući hrvatskoj intervenciji u Bosni i Hercegovini uspostavljen mir, ostvaren je Daytonski sporazum i ostvareno je primirje«, rekao je Bernardić



VARAŽDIN Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je u vezi s presudom Haškog suda šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata kako je sigurno da politika prema Bosni i Hercegovini nije bila najmudrija, ali da Hrvatska nikako nije izvela agresiju na BiH, te kako nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata.


 Bernardić je u srijedu navečer u Varaždinu istaknuo da duboko suosjeća s obiteljima svih žrtava ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini.


»Zločin je zločin. On je individualan, nije kolektivan. Kad je u pitanju ova presuda, teorija o udruženom zločinačkom pothvatu ne stoji. Važno je reći da je zahvaljujući hrvatskoj intervenciji u Bosni i Hercegovini uspostavljen mir, ostvaren je Daytonski sporazum i ostvareno je primirje«, rekao je Bernardić.




Također je rekao da su mnogobrojni izbjeglice zbrinuti u Hrvatskoj te drugim europskim zemljama.


 Kako je dodao, može se govoriti o tome je li Hrvatska vodila mudru politiku u Bosni i Hercegovini. »Da je Hrvatska vodila mudru politiku u Bosni i Hercegovini, vjerojatno Hrvati u BiH ne bi izvukli deblji kraj«, izjavio je i ocijenio je da se upravo zato najviše Hrvata iselilo iz Posavine.


 Ponovio je da Hrvatska nije izvela agresiju na BiH, da to nije bio nikakav udruženi zločinački pothvat, a Hrvatska je intervencijom omogućila uspostavu mira, prekid rata i Daytonski sporazum.


 Bernardić je rekao da mu je žao zbog tragičnog događaja u sudnici, odluke generala Slobodana Praljka da si oduzme život, te je izrazio sućut obitelji.


 Predsjednik SDP-a u Varaždinu se sastao s članovima stranke i novoizabranim predsjednikom Gradske organizacije Miroslavom Markovićem.