Regionalna suradnja

Beograd želi trilateralu Srbija – Hrvatska – BiH

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Srbijanski predsjednik uvjeren je da bi trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH doveo do mnogo važnijih i konkretnijih rješenja o brojnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima



Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak da je službeni Beograd spreman za održavanje trilateralnog sastanka Srbija-Hrvatska-BiH, ocijenivši tu trilateralu najvažnijom za regiju zapadnog Balkana.


Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Beogradu rekao kako je Srbija spremna za održavanje tog sastanka »na bilo kojoj razini« – predsjednika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ili na razini vlada, odnosno Vijeća ministara BiH.


Srbijanski predsjednik uvjeren je da bi trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH doveo do mnogo važnijih i konkretnijih rješenja o brojnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.




Čović je izrazio nadu da će taj trilateralni sastanak uskoro biti dogovoren »kako bi se gradila otvorenija suradnja« i sugerirao je da »povijest treba ostaviti iza sebe kako ne bi bila prepreka za budućnost«.


Najavio da će biti još sastanaka predstavnika Srbije i BiH prije 6. i 7. prosinca kada je najavljen posjet izaslanstva BiH Beogradu.


»Na tim sastancima dogovorit ćemo da otvorena pitanja ostavljamo iza sebe u povijesti«, rekao je Čović, koji očekuje da tim stručnjaka Beograda ponudi rješenja o pitanju spornih granica Srbije i BiH.


Srbija poštuje cjelovitu BiH


Vučić je naglasio kako Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i teritorijalni integritet entiteta Republike Srpske u okviru BiH, ocijenivši da su »odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i opipljivi«.


Komentirajući zamjerke kako Srbija samo pomaže RS, Vučić je istaknuo da će pomagati i Federaciji BiH.


Komentirajući, na pitanje novinara, pripremu Deklaracije o opstanku srpskog naroda i ima li potrebe za sličnim dokumentom za Hrvate na prostoru Balkana, Čović je pripremu Deklaracije nazvao »dobrom odlukom« kako bi se kroz takav dokument definirali »odnosi jednog naroda na dva prostora«.


Deklaracija o opstanku srpske nacije trebao bi biti dokument o zaštiti srpskog naroda u regiji i u njoj će biti istaknuta prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, izučavanje i njegovanje srpske kulture, izučavanje srpske povijesti i njegovanje tradicija, očuvanje kulturnog nasljeđa.


»Mislim da je (Deklaracija) dobrodošla i da ćemo time dugoročno rješavati pitanja i kada je riječ o srpskom narodu, ali i o sva tri naroda u BiH«, ocijenio je Čović koji kaže kako ne vidi razlog i za sličnu deklaraciju o hrvatskom narodu, ali da je »danas rano o tome govoriti«.


Čović je ocijenio da takvi dokumenti »nikada ne smiju biti na štetu trećeg« niti pridonositi »novim podjelama« već jačanju uzajamnih odnosa u regiji.


Gospodarska suradnja Srbije i BiH


Vučić je izjavio kako očekuje da trgovinska razmjena između Srbije iz BiH ove godine bude oko 1,6 milijardi eura, što bi bilo za oko sto milijuna više nego 2016., i istaknuo je da je BiH »jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije«.


Kazao je da srbijanska vlada i Vijeće ministara BiH i dalje trebaju svakodnevno raditi kako bi se stvorili uvjeti da suradnja bude još veća.


Čović je rekao da će uzvratni službeni posjet izaslanstva BiH Srbiji u prosincu biti prilika da se naglasi važnost gospodarskih odnosa.