Predsjednik HSS-a

Beljak o Ruži Tomašić: ”Još jedna ustaška emigrantica, iz Kanade a porijeklom iz Bosne”

Hina

 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak na društvenim mrežama je europarlamentarku Ružu Tomašić nazvao »ustaškom emigranticom«, nakon njezine ocjene da je misa na Bleiburgu zabranjena zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji. »Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade a porijekom iz Bosne. Mi smo zemlja koja se oslobodila fašizma vlastitim snagama za razliku od Austrije, koja nam sada docira i uči nas antifašizmu zahvaljujući ovakvim domaćim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!!«, napisao je Krešo Beljak.

Tomašić: Jedno se ne mijenja zadnjih 70 godina




Na to je uslijedila reakcija Ruže Tomašić koja je na društvenim mrežama napisala: »Jedno se ne mijenja zadnjih 70 godina – siledžije tjeraju iz Hrvatske sve koji im smetaju da bi lakše zapojasali ono što im ne pripada. »Antifašisti« su HSS zabranili, a emigracija ga je sačuvala. Moje rođenje u Bosni problematizira lik rođen u Sloveniji. Ako je i od Beljaka, previše je!»«.


Nakon toga napisala je : »Beljak rođen u Sloveniji vidi neki problem u tome što sam ja rođena u Bosni. Pa ja sam ponosna i na svoje korijene i na svoju Hrvatsku!«.Ponovno se na društvenim mrežama oglasio Beljak te napisao: »Vezano uz reakcije na moje stavove, želim reći da iza svojih riječi stojim. Istina je da sam to mogao i trebao reći drugačije, no teško je koristiti birane riječi i ostati smiren gledajući kako sve dublje tonemo u fašizaciju!«.Europarlamentarka Ruža Tomašić osudila je u zabranu održavanja mise na Bleiburgu i priopćila da je do takve odluke došlo zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji. Katolička Crkva u Koruškoj u petak je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise u Bleiburgu zbog toga jer se ta misa politički instrumentalizira i šteti ugledu Katoličke Crkve.Ruža Tomašić u otvorenom pismu biskupu biskupije Gurk-Klagenfurt kaže da je zabrana održavanja mise »skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude«.»Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji ima svoj izvor u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh hijerarhije austrijske Katoličke Crkve«, stoji u pismu konzervativne hrvatske europarlamentarke. Tomašić naglašava kako je »otužno što Crkva bespogovorno prihvaća takvu vrstu indoktrinacije« zaostale iz nekih bivših režima.Iako se skup, koji se svake godine održava u sjećanje na žrtve vojske ustaške NDH i civila koji su se s njom povlačili prema Austriji i stradali kao žrtve komunističke odmazde, zbiva na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole, kakvi su sporadično uvijek pratili skup u Bleiburgu i davali mu dozu ustaške nostalgije.Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u petak je izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku. Smatra da »uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih«.»Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve«, naglašava, uz ostalo, u priopćenju HBK.