Sabor

Bauk pohvalio Plenkovića zbog Istanbulske konvencije

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Šef Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk pohvalio je u utorak premijera Andreja Plenkovića jer insistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije te je poručio da je priča o rodu i rodnom identitetu u Hrvatskoj završena prije 10 godina, kad je Hrvatska pristupala Eurospkoj uniji.


»Posljednjih dana se intenzivirala rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije i poprimila je neprihvatljive i sulude oblike i možda je vrijeme da se rasprava o tome usmjeri na Ustavom i zakonom zadane okvire«, poručio je Bauk nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.


Protivnici ratifikacije, podsjetio je, kao najveću rezervu prema tom dokumentu ističu spominjanje pojma rod i govore da se radi o uvođenju tzv. rodne ideologije.




U tom je kontekstu podsjetio kako je upravo HDZ-ova vlada 2008. u svibnju poslala u Sabor konačni prijedlog Zakona o suzbijanju diskriminacije kojim se osigurava zaštita i promicanje jednakosti kao najviše vrednote ustavnog poretka.


»Zakon je prihvaćen velikom većinom glasova da svako ima pravo na zaštitu i promicanje jednakosti i ostvarivanje jednakih mogućnosti i zaštitu od diskriminacije na osnovu rodnog identiteta«, rekao je.


U jednom od članaka, podsjetio je, propisana je kazna od 5 do 35 tisuća kuna za prouzročenje straha drugoga ili stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja na temelju razlike i u rodnom identitetu.


»Ono što smo čuli ovih dana u Saboru napunilo bi proračun tim kaznama zbog stvaranja u najblažem smislu rečeno uvredljivog ili ponižavajućeg okruženja u razlici u rodnom identitetu. Pozivam sve one kojima je zbog istupa javnih osoba koje su stvarale uvredljivo okružje na temelju rodnog identiteta da upute prekršajnu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, da se kazne konačno po Zakonu o suzbijanju diskriminacije oni koji promiču ponižavajuće i uvredljivo okružje zbog drugačijeg rodnog identiteta«, rekao je Bauk.


Pozvao je i udruge, tijela i ustanove koje imaju opravdan interes za zaštitu kolektivnih interesa određene skupine da pokrenu udruženu tužbu za zaštitu od diskriminacije.


Bauk je pročitao i odluku Ustavnog suda o definiciji braka koja kaže da su zaštićena i prava svih osoba neovisno o rodu i spolu na poštivanje i pravnu zaštitu njihovog osobnog i obiteljskog života i njihovog ljudskog dostojanstva.


»Te pravne činjenice danas se smatraju trajnom vrijednošću hrvatske ustavne države. Priča o rodu i rodnom identitetu u Hrvatskoj je započeta i završena prije 10 godina, kada smo pristupali EU«, poručio je.


Oni, koji s tim imaju problema, neka nas ne vraćaju 10 godina unatrag, a oni, kojima je povrijeđeno dostojanstvo, neka tu stvar rješavaju na sudovima, pozvao je. Bauk je pohvalio predsjednika vlade Andreja Plnkovića jer insistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije.