Sjednica Predsjedništva SDP-a

Bauk o ćirilici u Vukovaru: Nećemo prijeći granicu i primijeniti prisilne mjere

Tihana Tomičić

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

- Sasvim je sigurno da nećemo preći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim mjerama, što znači da će biti neprisilne mjere. I drugo, stupanje na snagu pojedinih odredbi te odluke može biti usklađeno sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, do kada vrijedi mjera koju je izrekao Ustavni sud, tako da ćemo o tome apsolutno voditi računa, rekao je ministar uprave Arsen Bauk uoči sjednice



ZAGREB Na Iblerovom trgu u Zagrebu danas je održana prva sjednica Predsjedništva SDP-a nakon godišnjih odmora, a ministar uprave Arsen Bauk prije sjednice je odgovarao na niz novinskih pitanja o ćirilici u Vukovaru i primjeni Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. 


Ministar Bauk ni ovaj put nije želio govoriti o tome je li promjena vukovarskog statuta u skladu s Ustavom, budući da se razlozi zbog kojih o tome neće govoriti nisu promijenili. Na pitanje može li kao ministar tražiti ocjenu ustavnosti Statuta, odgovorio je: 


– Ne da mogu, nego moram. Ukoliko se pokaže da izmjene nisu u skladu s Ustavom, onda hoću, a ako se pokaže da su u skladu, onda neću. Ne znam kako da vam drugačije odgovorim, a da ne prejudiciram odluku prije nego što sam uopće dobio žalbu.




Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova najavilo prosvjednu notu Hrvatskoj, a na pitanje zabrinjava li ga to, ministar je bio kratak: - Davno sam se prestao brinuti oko toga što misli Srbija.


Dvojezične ploče u Vukovaru ostat će na državnim institucijama dok za to budu ostvareni zakonski uvjeti, rekao je ministar. Dodao je da su zakonski uvjeti da na području te lokalne jedinice preko jedne trećine u popisu stanovništva pripadnika nacionalne manjine o kojoj se radi.  


– To govorim u kontekstu toga da je predsjednik Gradskog vijeća rekao da se odluka ne odnosi na državne institucije, zaključio je Bauk.


Na pitanje novinara o burnim reakcijama koje je ovo pitanje izazvalo i u Hrvatskoj i u regiji, te koga za to krivi, odgovorio je kako ne vjeruje da su ove reakcije burnije nego što su bile 2013. godine.


– Mislim da je malo neprecizno govoriti. Da je izmjenama Statuta ćirilica ozbačena iz Vukovara. Točno bi bilo da je ovim izmjenama odgođeno uvođenje dvojezičnosti u Gradu Vukovaru u nekim segmentima i ocjena ustavnosti i zakonitosti te odluke polazit će od toga postoji li opravdanje za tu oodgodu, je li ona razmjerna razlozima koje je rekao Ustavni sud ili se to moglo napraviti na bolji način. Analizirat će kad dođe žalba, ako kratki rokovi dopuste, tražit će i očitovanje Gradskog vijeća i temeljem svega toga donijeti odluku. Isti slučaj bit će i kad dođe pred Vladu, koja ima rok od 30 dana…


– Razmotrit ćemo mogućnost da sukladno čl 24 Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina država, odnosno ministar uprave naloži neposrednu primjenu zakona u onoj mjeri i obujmu za koji bi donositelj odluke smatrao da odgovara stvarnom stanju uu Vukovarru, vodeći računa o pravima srpske nacionalne manjine i osjećajima većinskog hjrvatskog naroda koji proizlazi iz činjenice agresije 90-ih godina. Ovo približno citiram odluku Ustavnog suda, zaključuje Bauk.


Na pitanje nije li izravna primjena zakona protivna odluci Ustavnog suda koja kaže da se zakon u Vukovaru ne smije provoditi prisilnim mjerama do izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, objasnio je da je o tome i sam razmišljao. 


– Sasvim je sigurno da nećemo preći granicu koju je postavio Ustavni sud, a koja govori o prisilnim mjerama, što znači da će biti neprisilne mjere. I drugo, stupanje na snagu pojedinih odredbi te odluke može biti usklađeno sa stupanjem na snagu izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, do kada vrijedi mjera koju je izrekao Ustavni sud, tako da ćemo o tome apsolutno voditi računa, rekao je Bauk i dodao da će Ministarstvo uprave pokušati relativno brzo definirati konačni prijedlog zakona i uputiti ga prema Vladi.


S obzirom da ministri za jesen najavljuju tu i niz drugih aktivnosti Vlade, novinare je zanimalo može li se iz toga iščitati da se parlamentarni izbori neće održati prije kraja godine. “Aktivnosti Ministarstva koje sam najavio nikako se ne mogu dovesti u korelaciju s datumom izbora. Narodna poslovica kaže, ‘radimo kao da će godinama biti mir, a spremajmo se za, zaključite sami što”, odgovorio je Bauk.