Ususret ćirilici u Vukovaru

Bauk: Tko ošteti tablu s hrvatskim grbom, uvrijedio je hrvatsku državu

Danko Radaljac

Ukoliko će se primjenjivati najstroža mogućnost progona zbog eventualnog uništavanja tabli sa ćiriličnim natpisima, počiniteljima bi moglo prijetiti do dvije godine zatvora



Table s ćiriličnim napisama u Vukovarsko-srijemskoj županiji imat će napet život, obzirom da mnoge udruge i pojedinci najavljuju kako će ih skidati, bez obzira na posljedice. A koje će posljedice zapravo biti, u državi i nisu za sada najsigurniji.



Predstavnici šibensko-kninske Koordinacije braniteljskih udruga izrazili su na konferenciji za novinare protivljenje uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru te traže da se ta odluka odgodi dok ne stasaju nove generacije koje Srbe neće smatrati agresorima i neprijateljima. Ovu subotu u Šibeniku će organizirati prosvjed protiv uvođenja dvojezičnosti, a ukoliko table s natpisima na ćirilici budu postavljene najavljuju da će, bude li trebalo, otići u Vukovar i poskidati ih »pa neka im sude«. -Treba poštovati osjećaje hrvatskog naroda i branitelja, a ovo ih vrijeđa. Što nisu uspjeli tenkovima i avionima, sada žele učiniti veleizdajničkim dokumentom koji se zove pravo manjina koje im daju hrvatski politički kukavice i izdajnici – rekao je Damir Vučenović iz Udruge specijalne policije. Dodao je da poštuju Ustav i zakone, ali nije vrijeme za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru dok obitelji još uvijek oplakuju mrtve, sudbina 1700 nestalih i dalje nije poznata, a ratni zločinci slobodno šeću.– Koliko vremena treba proći da kažemo da je to manjina, da se ne prisjetimo Domovinskog rata, ne znam, ali to će se jednom dogoditi i doći će vrijeme kada nikome neće smetati što piše na ćirilici. Neka samo odgode primjenu Ustavnog zakona, ništa drugo – rekao je Branko Smrček ispred Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a. (Z. D.)


Ministar uprave Arsen Bauk za Novi list je kazao kako će njegovo ministarstvo, koje je i zaduženo za birokratski i operativni posao postavljanja tabli, raditi što i inače radi.




– Ukoliko netko skine tablu u Vukovaru napravit ćemo isto što bi napravili u bilo kojem drugom slučaju: postavit ćemo novu. A naravno, tko ošteti ili otuđi tablu s hrvatskim grbom, taj je, najblaže rečeno, uvrijedio hrvatsku državu, kaže Bauk.


No, vrijeđanje Republike Hrvatske i nije neko kazneno djelo, nešto slično tome je tek »Povreda ugleda Republike Hrvatske«, ali pravni stručnjaci koje smo kontaktirali smatraju kako u slučaju skidanja ovih tabli ne bi mogli govoriti o tome. Iz Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno policije, za sada se nisu željeli izjašnjavati o tome čime bi se mogli teretiti oni koji bi sportski skidali table sa ćiriličnim natpisima. Sama najava da će se to raditi teško da se može biti kažnjiva, osim kad bi se išlo na izuzetno restriktivnu primjenu Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali takva bi primjena dovela do stotina tisuća prekršajnih postupaka na godišnjoj razini. Stoga će i policija morati čekati hoće li se netko zbilja odlučiti na skidanje tabli, javno ili pod okriljem noći, kako god.


No, ni sad nije najjasnije što će se raditi i nakon što se potencijalno takvo što dogodi. Naime, prva je stvar što će se u policiji morati odlučiti radi li se o prekršaju ili kaznenom djelu. Ako odluka bude da je kazneno djelo, radit će se o oštećenju tuđe stvari, 235. članku Kaznenog zakona, kojim je predviđena kazna do dvije godine zatvora. Ukoliko se pak krene na prekršajno kažnjavanje, možda je malo bizarno, ali pravnici se slažu kako se tada uopće ne bi mogao primjeniti Zakon o suzbijanju diskriminacije, već će se morati prijavljivati remećenje javnog reda i mira. Zakon o suzbijanju diskirminacije, naime, prije svega je usmjeren zaštiti pojedinaca i pravnici smatraju kako u prekršajnim odredbama ovog dokumenta jednostavno nema osnove za goniti osobe koje bi skinule table. Pri tome, važno je napomenuti da se potencijalne počinitelje ne bi moglo goniti i prekršajno i kazneno, jer je Hrvatska zbog takvog dvostrukog kaznenog i prekršajnog progona ispaštala pred Sudom za ljudska prava.


Kako se neslužbeno saznaje iz policijskih krugova, za sada je ideja da će se prvi ovakav incident najvjerojatnije sankcionirati blago, kako se ne bi poticala dodatna napetost. Strože odredbe, odnosno kazneni progon zbog uništavanja tuđe stvari, radile bi se tek nakon ponavljanja incidenata. No, sve će se to, ukoliko dođe do napetosti, rješavati s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvom u Vukovaru.