Ministar uprave ne želi previše riskirati

Bauk: Izborne jedinice mogu se mijenjati, ali samo uz konsenzus

Tihomir Ponoš

Vladajuća koalicija, bez obzira na dovoljnu većinu, ne namjerava promjene izbornog zakonodavstva provoditi bez konsenzusa i time mijenjati dosadašnje običaje kad je riječ o usvajanju izbornih propisa



ZAGREB » Korekcija veličine ili broja izbornih jedinica kako bi glasovi birača imali jednaku težinu dala bi jednak rezultat u broju zastupnika što je za ministra uprave Arsena Bauka argument da se u tu korekciju ide, ali i ne ide.


Bauka je u intervjuu za »Novi list« prozvao predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin kao adresu za odgovor na pitanje hoće li vladajući formalno ponuditi prijedlog drugačije ustrojenih izbornih jedinica kako bi se razlika među njima u broju birača uskladila sa zakonom i izvješćem Ustavnog suda iz 2010. godine.


  Ako bi ta promjena bila poboljšanje, a dala bi jednak rezultat, onda je za Bauka racionalno to učiniti. Ali ako bi posljedica toga bila optužba oporbe da si vladajući nastoje pogodovati izbornim zakonodavstvom, a Bauk tvrdi da to ne namjeravaju činiti, onda ministar uprave ne vidi razloga za izlaganje bezrazložnim optužbama. Ponovio je svoju više puta izrečenu tezu da će korekcije izbornih jedinica biti vrlo lako provedene, postigne li se o njima konsenzus.


Vladajuća koalicija, bez obzira na dovoljnu većinu, ne namjerava promjene izbornog zakonodavstva provoditi bez konsenzusa i time mijenjati dosadašnje običaje kad je riječ o usvajanju izbornih propisa. Bauk je podsjetio i na izvješće Ustavnog suda iz prosinca 2010. godine ustvrdivši da odredbe Zakona nisu ukinute što je »bila dobra odluka«, ali bi bolje bilo da nema nerazmjera u broju birača između pojedinih izbornih jedinica.   




  U nepune četiri godine od izvješća Ustavnog suda ništa se nije promijenilo po pitanju prevelike razlike u veličini izbornih jedinica. HDZ je ožujku 2011. dao svoj prijedlog, od kojega su nakon kritika oporbe i javnosti brzo odustali. U Kukuriku koaliciji o tome se razmišljalo netom nakon izbora i to tako da se Hrvatska podijeli u pet izbornih jedinica.


Prošloga ljeta razmišljalo se o tome da izborne jedinice ostanu kakve su sada, a problem da se riješi uvođenjem kompenzacijskog mandata.