Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
18. siječnja 2020.
Izvješće HNB-a

Banke zbog Agrokora ostvarile gotovo 50 posto manju dobit, pola ih posluje s gubitkom

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2017. u 8:16 2017-11-30T08:16:13+01:00

Najveću dobit prije oporezivanja u prvih je devet mjeseci iskazala Privredna banka Zagreb (PBZ) u iznosu od 916,7 milijuna kuna. To je 27 posto manje nego što je iznosila dobit PBZ-a u prvih devet mjeseci prošle godine

Banke u Hrvatskoj ostvarile su u prvih devet mjeseci ove godine dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,63 milijarde kuna, što je oko 47 posto manje nego u istom razdoblju lani, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Na pad profitabilnosti banaka u devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine ponajviše su utjecali rizici povezani s Agrokorom i povezanim tvrtkama, zbog čega su banke podigle rezervacije, odnosno povećan im je trošak vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima.

U odnosu na podatke HNB-a krajem rujna prošle godine, dobit banaka prije oporezivanja smanjena je za 47 posto, odnosno pala je za više od 2,3 milijarde kuna – s lanjskih 4,96 milijardi kuna, na 2,63 milijarde kuna krajem rujna ove godine.

Ujedno, povećao se i broj banaka koje su poslovale s gubitkom. Naime, krajem rujna prošle godine od ukupno 27 banaka s gubitkom je u prvih devet mjeseci poslovalo sedam banaka, a krajem rujna ove godine 13 banaka, odnosno polovica od 26 banaka koje su poslovale u Hrvatskoj.

Najmanji gubitak iz poslovanja koje će se nastaviti iskazala je Hrvatska poštanska banka (HPB), 109 tisuća kuna. U isto vrijeme prošle godine HPB je imao bruto dobit u iznosu od 146,4 milijuna kuna.

»Gubitak je posljedica pogoršanja boniteta grupe Agrokor i povezanih osoba, odnosno rezultat je gubitaka koje je Banka iskazala po tim izloženostima«, obrazložili su iz HPB-a u devetomjesečnom izvješću objavljenom krajem listopada ove godine.

Najveći gubitak, u iznosu od 76,46 milijuna kuna, odnosi se na Splitsku banku, koja je za prvih devet mjeseci prošle godine iskazala dobit prije oporezivanja od 390,2 milijuna kuna. Splitska banka u međuvremenu je promijenila vlasnika s obzirom da je francuska Société Générale grupa prodala tu banku OTP banci, a izvršenjem transakcije početkom svibnja ove godine OTP banka Hrvatska je stekla 100-postotni udjel u Splitskoj banci, koja je time postala članicom OTP Grupe.

Nasuprot tomu, najveću dobit prije oporezivanja u prvih je devet mjeseci iskazala Privredna banka Zagreb (PBZ) u iznosu od 916,7 milijuna kuna. To je 27 posto manje nego što je iznosila dobit PBZ-a u prvih devet mjeseci prošle godine.

Slijedi Erste & Steiermaerkische banka, čija je dobit prije oporezivanja krajem rujna ove godine iznosila 700,4 milijuna kuna i bila je 10,5 posto manja nego lani.
Iako je uobičajeno najčešće na prvom mjestu po visini dobiti, Zagrebačka se banka na kraju rujna ove godine našla na trećem mjestu s bruto dobiti od 601,2 milijuna kuna, što je u odnosu na isto vrijeme lani pad za 57,2 posto.

Na četvrtom mjestu po visini dobiti je Raiffeisebank Austria s bruto dobiti od 339,2,4 milijuna kuna, što je smanjenje za 13,1 posto, a na petom Addiko Bank s dobiti od 123,1 milijun kuna, ili 53,8 posto manjom dobiti nego krajem devetom mjeseca prošle godine.

Privremeni nerevidirani podaci HNB-a pokazuju i da je pet stambenih štedionica u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupnu dobit u iznosu 52,98 milijuna kuna, što je rast za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.