Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4
Sutra: 5° 5° 4
19. siječnja 2019.
Ne ćirilici

Bandićeva vukovarska akvizicija Semenić Rutko: Imate li dokazano koliko je Srba stradalo u Jasenovcu?

Bandićeva vukovarska akvizicija Semenić Rutko: Imate li dokazano koliko je Srba stradalo u Jasenovcu?
Bandićeva vukovarska akvizicija Semenić Rutko: Imate li dokazano koliko je Srba stradalo u Jasenovcu?
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2015. u 19:18 2015-08-27T19:18:44+02:00

Da li se ikada potražilo koliko je žrtava bilo u Jasenovcu i koja su njihova imena i prezimena, kazala je  Mirjana Semenić Rutko, koja se protivi ćirilici u Vukovaru

ZAGREB  Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića po pitanju dvopismenih ploča u Vukovaru svrstala se u redove desnice. Naime, nova članica stranke »Bandić Milan 365«, vukovarska gradska zastupnica Mirjana Semenić Rutko, otkrila nam je da je pri prelasku iz HDZ-a u redove Bandićeve stranke  nove stranačke  kolege i kolegice upozorila na svoj stav o »ćirilici o Vukovaru«, ali oni su smatrali da to nije prepreka da im se priključi. 

–  Za mišljenje vrha stranke o ćirilici o Vukovaru morat ćete pitati Milana Bandića. Što se mene tiče, jasno mi je da se zakon mora poštovati, ali Vukovar je mjesto koje je teško stradalo u ratu. S obzirom da svi znamo što je Vukovar propatio, s ćirilicom se mora pričekati, rekla je Semenić Rutko.

U telefonskom razgovoru  pitali smo je misli li da je nakon Drugog svjetskog rata trebalo zabraniti latinicu u Jasenovcu, s obzirom da je u tamošnjem koncentracijskom logoru, koji je otvorila Pavelićeva NDH, stradalo na desetke tisuće Srba. Semenić Rutko odgovorila nam je ovako: »Da li vi to imate sigurno dokazano? Da li se ikada potražilo koliko je žrtava bilo u Jasenovcu i koja su njihova imena i prezimena. Mi za naše žrtve imamo imena i prezimena, za svakog pojedinačno. U Jasenovcu nisu nastradali samo Srbi, nego svi narodi koji su živjeli u tom području, a latinica je službeni jezik ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi i u čitavom svijetu. U Jasenovcu je nastradalo jako puno ljudi, ali činjenica je da nemamo njihova imena i prezimena«. Vukovarsku zastupnicu  potom smo upozorili da postoji poimenični popis stradalih u Jasenovcu.

Kad smo se vratili na »problem ćirilice« u Vukovaru, sugovornica je zaključila: »Neću mijenjati svoj stav, a ako on nekom ne odgovara ­ to je drugi par rukava. Mi nismo nikog napadali, mi smo se branili. Mislim da je to ono što je istinito. Oni koji traže ćirilicu u Vukovaru tražili su to na takav način kao da nešto nameću. Nemamo ništa protiv ćirilice kao pisma. Ja je znam čitati, ali možda ne i pisati. Kako bilo, to ne može biti nametnuto, to se mora postići u dogovoru svih koji u Vukovaru žive«.

O ćirilici u Vukovaru pokušali smo razgovarati i sa Slavkom Kojićem, bliskim Bandićevim suradnikom i članom njegove stranke. Rekao nam je tek da je to pitanje za vrh stranke. Na naš upit na ovu temu poslan stranci Milana Bandića odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka