Zagrebački gradonačelnik

Bandićev prijedlog: Vojni muzej u ”Gredelju”, bivšoj tvornici željezničkih vozila u centru Zagreba

Danko Radaljac



Milan Bandić kao da je posljednjih dana odlučio raditi na svom domoljubnom imidžu, pa je predstavio ideje vojnog muzeja, Spomenika Domovini i proširenja vojnog groblja na Mirogoju.


Ove tri ideje predstavio je nakon sastanka s ministrom obrane Damirom Krstičević te ministrom branitelja Tomom Medvedom, a svakako je najintrigantniji plan da se Vojni muzej napravi do 2020. godine na prostoru dijela bivše tvornice »Janko Gredelj« u Strojarskoj ulici u Zagrebu. Prema Bandićevim riječima, taj je posao je dogovoren još prije šest dana na sastanku Krstičevića i Bandića. Doduše, unatoč Bandićevim riječima koje odaju da je zapravo sve gotovo i da samo treba početi »delati«, iz krugova oko Ministarstva obrane stižu informacije kako je to za sada ipak samo prijedlog, ozbiljan, ali prijedlog. Što i ne čudi obzirom da zagrebački gradonačelnik nerijetko voli stvari doživljavati već gotovim, iako nisu niti započele.


Doduše, kako god bilo ovo je korak naprijed za Vojni muzej, instituciju koja je ustrojena davne 1993. godine, ali je duže vrijeme ostala tek pukim tekstom na papiru. I danas postoji ustrojstveno unutar Ministarstva obrane, a djelatnici sad već godinama skupljaju raznu arhivsku građu, od dokumentacije do raznih memorabilija. Također, na nekoliko lokacija diljem Hrvatske postoje čak i oružja i oruđa koja su predviđena da budu u sklopu Muzeja, kad jednom bude dovršen. Kako stvari sada stoje, lako moguće je da će na kraju sve završiti u »Gredelju«, bivšoj tvornici željezničkih vozila, gotovo u samom središtu Zagreba.




Bandić je slavodobitno najavio i još dva projekta, Spomenik domovini, koji bi trebao biti u neposrednoj blizi zagrebačkog Poglavarstva, na Trgu Stjepana Radića, a ideja mu je i proširenje vojnog groblja na Mirogoju. Pri tome uopće ne krije da mu je uzor američko memorijalno groblje u Arlingtonu. Doduše, i tu je ministar Krstičević smirivao priču, govoreći kako »treba izvidjeti kako sustavno povezati priču branitelja s vojnim grobljem«.