Palma digao prašinu

Bandić se prepao “braniteljskog” bijesa: ‘Ispričat ću se, progutat ću stotinu žaba ako treba’

P. N.

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Ja ću, kad su branitelji u pitanju, progutati ne jednu žabu, nego sto žaba. Znao sam da je Palma peterostruki gradonačelnik Jagodine, da je zastupnik u Skupštini sam također znao, ali nisam znao da je bio Arkanu na svadbi, rekao je



Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je na prozivke braniteljskih udruga, koje mu zamjeraju jer je u službeni posjet primio Dragana Markovića Palmu, čelnog čovjeka srbijanske Jagodine i političara koji je političku karijeru započeo u stranci Željka Ražnatovića Arkana.


Iz Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, podsjetimo, zbog toga su mu poručili da su “zgroženi” jer je u “Zagrebu ugostio potvrđenog četnika, Arkanovog potrčka”. Reagirala je i Hvidra, iz koje su poručili da je Bandić u najmanju ruku dužan ispričati se “svima koji su svojom žrtvom doprinijeli slobodi naše države”.


Upitan zašto je zvao Palmu te hoće li se ispričati braniteljima, Bandić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da mu nije bio poznat odnos Palme s Arkanom. 


– Prvo da vam kažem da je Domovinski rat završio. Drugo, mi smo u Domovinskom ratu pobijedili, i treće – jedine persone non grata u Hrvatskoj su ratni zločinci, o čemu trebaju voditi računa institucije. Što ja trebam razgovarati tko je što radio devedesetih godina, tko je smjenjivao Arkana. Ja to nisam radio, rekao je Bandić. Također, rekao je da je spreman ispričati se braniteljima i da će “progutati stotinu žaba ako treba”. 

– Ja ću, kad su branitelji u pitanju, progutati ne jednu žabu, nego sto žaba. Znao sam da je Palma peterostruki gradonačelnik Jagodine, da je zastupnik u Skupštini sam također znao, ali nisam znao da je bio Arkanu na svadbi i da je Arkanov prijatelj. Oni branitelji koji su prepoznali u tome da je Bandić htio revidirati ono zašto smo se borili, ja im se ispričavam. Ja im se ispričavam, ali nisam napravio ništa za što nisam znao. Ne mogu se ispričavati za ono što nisam znao, rekao je Bandić.


Zarebački gradonačelnik dodao je i da “suradnja nema alternative” te istaknuo da “nema kompleksa da hrvatski čovjek surađuje sa Srbima”. – Mi moramo raditi svoj posao, rat je završio, pobijedili smo, zločinci trebaju biti tamo gdje trebaju biti, a ljudi trebaju raditi svoj posao. Da sam znao tko je s kim pio kavu u Jagodini, normalno da ne bih to radio, ali nisam znao. Ja znam gdje sam ja bio, a što se tiče branitelja, ne da ću se ispričati, ispričat ću se sto puta i progutati sto žaba, ali miševima koje ste vi zvali u svoje emisije da popune vaš program, da popljuju Bandića, to ide vama na dušu. Jadne su televizije koje ugošćuju ljude od tog formata, a jadni su i oni koji ih zovu, rekao je Bandić novinarima.