Uhićen zagrebački gradonačelnik

Bandić proveo noć u policiji, Uskok ispituje osumnjičenike

Danko Radaljac

Kako Novi list neslužbeno doznaje osumnjičeni su redom: Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Ivan Tolić, Ante Dodig, Miljenko Benko, Miro Laco, Vidoje Bulum, Zdenko Antunović, Željko Horvat, Filip Čulo, Koraljka Rožanković - Uremović, Ivan Jurčić, Ivan Markus, Ines Bralić, Branko Mihaljević te Dragutin Kosić



ZAGREB Tijekom poslijepodneva policija u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici na ispitivanje dovoditi osumnjičenike u jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija čiji je cilj otkrivanje nezakonitosti u radu gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga, neki od njih se brane ‘aktivno’, dok drugi ne žele odgovarati na pitanja istražitelja.


Kako Novi list neslužbeno doznaje osumnjičeni su redom: Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Ivan Tolić, Ante Dodig, Miljenko Benko, Miro Laco, Vidoje Bulum, Zdenko Antunović, Željko Horvat, Filip Čulo, Koraljka Rožanković – Uremović, Ivan Jurčić, Ivan Markus, Ines Bralić, Branko Mihaljević te Dragutin Kosić. Na popisu osumnjičenih je i Pripuzova tvrtka Cezar, kao pravna osoba.


Oko 17 sati u Uskok je doveden zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.




Oko 15 sati u policijskom vozilu na ulazu u Uskok zapažen je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, jedan od najbližih suradnika uhićenog gradonačelnika Milana Bandića koji je oko 14,30 sati odvezen iz garaže Gradskog poglavarstva gdje je policija od jutra pretresala službene prostorije.


Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik novinarima je ponovio da je Bandić nakon pretresa ide u Uskok te da je uhićen kako bi se skrenula pažnja s »važnijeg suđenja« bivšim jugoslavenskim špijunima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj.


Ljubičić je, poput ostalih u Gajevu dovezen u policijskim neoznačenim vozilima zatamljenih stakala. Njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je dolazeći u Uskok oko 15,30 sati da Ljubičić čeka ispitivanje te da će iz pouke o pravima doznati inkriminacije u cijelosti.


»Onda ćemo vidjeti kakvu ćemo obranu iznositi. U svakom slučaju će biti poricanje djela, to smo još jučer vidjeli prema onoj pouci koja nam je uručena prije prve službene radnje PNUSKOK-a. Ako je ova pouka o pravima identična, a trebala bi biti očito je da ćemo poreći djelo, jer s takvom inkriminacijom Ljubičić nema nikakve veze«, kazao je Miljević.


Pred novinare je prvi izašao odvjetnik Vladimir Terešak koji zastupa vlasnika tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića. Terešak, koji je na suđenju u slučaju Fimi media bio predstavnik HDZ-a, potvrdio je da je Mihaljević osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je njegova tvrtka 18 okrivljena kao pravna osoba.


»Detalje zahtjeva za istragu vidio nisam samo pouku o pravima. Dakle u ovom trenutku ne mogu govoriti o činjenicama koje mu se stavljaju na teret. No, u globalu se radi o zamjeni zemljišta s gradom Zagrebom«, kazao je Terešak. Dodao je da se Mihaljević branio šutnjom, odnosno da nije želio iznositi obranu prije uvida u spis, što će im navodno biti omogućeno tek za dva do tri dana.


Pojasnio je i da bi osumnjičenici za koje Uskok zatraži istražni zatvor sutra trebali biti dovedeni pred suca istrage.


Za razliku od Mihaljevića tzv. aktivnu obranu iznosila je zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić. Njen odvjetnik Jozo Mimica kazao je da je Bravić osumnjičena za zlouporabu položaja, no detalje nije želio otkriti.


Uz Bandića, Ljubičića, Mihaljevića, Ines Bravić i tzv. kralja otpada Petra Pripuza za korupciju u Zagrebačkom holdingu i poglavarstvu terete se direktori ZET-a Ivan Tolić, Čistoće Miljenko Benko i Plinare Ante Dodig.


Na pretres prostorija u poglavarstvu jutros je doveden pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, a među privedenima su i pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović te Ivan Jurčić, Ivan Markuš, Dragutin Kosić.


Kriminalističko istraživanje, kako se neslužbeno doznaje, provodi se i nad tvrtkama, među ostalim i u Pripuzovu vlasništvu.


Prema službeno još uvijek nepotvrđenim informacijama cijela je akcija, na kojoj navodno radi više od stotinu policajaca specijaliziranih za korupciju i organizirani kriminal, počela upravo zbog 7,5 milijuna kuna ‘teškog ugovora’ ugovora grada s Pripuzovom tvrtkom za zbrinjavanje otpada.


No, na meti istražitelja, osim poslova s otpadom, navodno su i zamjene gradskih zemljišta, sumnjiva zapošljavanja, odnosno ‘trgovanje utjecajem’, a vjerojatno i nezakonitosti u predsjedničkim izborima 2009.


Jedino je Ljubičićev odvjetnik do sada potvrdio da se dugogodišnjm Bandićevu suradniku na teret stavlja kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu. (Hina)


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u nedjelju nakon pretresa svog doma u Bužanovoj ulici policijskim je kombijem oko 2,40 sati, vraćen u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) gdje je prenoćio zajedno sa svojim suosumnjičenicima – predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom.


Uhićenje Milana Bandića / Foto Denis LOVROVIĆ

Pretres u Bandićevu domu trajao je u nedjelju od 19,30 sati, a istražitelji su više sati tragali za dokazima i dokumentima koji ga mogu povezati s koruptivnim nedjelima, zlouporabama položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem za koje ga sumnjiči Uskok.


Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je da je pretres trajao gotovo sedam sati te da će gradonačelnik prenoćiti u policiji nakon čega slijedi nastavak procedure.


Istovremeno, pretraživane su i kuće Pripuza i Ljubičića na Pantovčaku. U Gradsko poglavarstvo istražitelji navodno već mjesecima dolaze po raznu dokumentaciju.



Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izvijestila je u ponedjeljak oko 13 sati da je u tijeku pregled određenog broja prostorija i dokumentacije i u zgradi Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga od strane ovlaštenih institucija te da o tom pregledu zbog osiguravanja neometanog tijeka istrage ne može iznositi detalje.


“Kao što su to već građani saznali iz medija i ovim putem obavještavam i njih i sve zaposlenike Gradske uprave, zavoda, službi, Zagrebačkog holdinga da je u tijeku pregled određenog broja prostorija i dokumentacije i u zgradi Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga od strane ovlaštenih institucija. O tom pregledu zbog osiguravanja neometanog tijeka istrage ne mogu u ovom trenutku iznositi detalje”, istaknula je Švaljek na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.


Istaknula je da Grad funkcionira uredno i sukladno nadležnostima utvrđenim zakonom u svim njegovim elementima.


“Svi poslovi Grada kojima se ostvaruju potrebe građana redovno se obavljaju, a od zaposlenika Gradske uprave, službi, zavoda i Zagrebačkog holdinga očekujem da uredno izvršavaju sve svoje redovne obaveze. Svi poslovi Zagrebačkog holdinga, njegovih podružnica i s njim povezanih trgovačkih društava također se odvijaju bez ikakvih poteškoća i smetnji”, istaknula je Švaljek.


Zamolila je medije za razumijevanje i strpljivost, te da su u Gradskoj upravi otvoreni za komunikaciju s javnošću i na vrijeme će mediji dobivati sve informacije koje budu imali. “No, u ovom trenutku molila bih vas za određeno strpljenje s obzirom na to da je samo po sebi jasno da je u ovom trenutku prioritet osigurati kvalitetan rad i Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga”, poručila je Švaljek.


Na upit novinara može li reći barem inicijale privedenih, jer javnost zna za Milana Bandića, te direktora ZET-a Ivana Tolića, Švaljek je rekla da ništa ne može reći jer niti oni u Gradskoj upravi nemaju tih službenih informacija.


Upitana zna li tko je došao na posao, a tko nije, Švaljek je rekla da je oko 2800 ljudi zaposleno samo Gradskoj upravi te je teško reći tko je došao na posao.


Švaljek je rekla da su jutros održali takozvani mali kolegij s užim sastavom te da su prošli kroz poslove gradonačelnika za današnji dan, te za utorak i srijedu i dogovorili kako će obavljati te poslove. Nakon toga održan je redovni veliki kolegij na kojem su bili prisutni pročelnici i njihovi zamjenici i prošli su kroz unaprijed utvrđeni dnevni red. Isto tako, ako je bilo po nekoj točki određenih problema, ali sasvim neovisno o današnjoj, odnosno jučerašnjoj situaciji, to smo utvrdili i dogovorili daljnji tijek postupanja.


“Dakle, održali smo dva sasvim redovna radna sastanka”, rekla je Švaljek.


Na pitanje je li gradonačelnik Milan Bandić u zgradi budući da se vrši pregled prostorija i dokumentacije, Švaljek je rekla da također to ne zna u ovom trenutku.


Upitana da pošto je preuzela upravljanje gradom je li kontaktirala USKOK, DORH, policijski USKOK i policiju da joj kažu na koje ljude ne može računati, Švaljek je odgovorila da nije. “Ne. No, ja vas lijepo molim, kao što sam već naglasila i apelirala, u interesu je tijeka istrage da ne ulazimo u ovom trenutku u detalje”, poručila je Švaljek.



Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević ranije je potvrdio da njegova branjenika terete za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu. No, Miljević nije želio komentirati nagađanja da je uhićen na graničnom prijelazu sa Slovenijom dok je pokušavao izaći iz Hrvatske.


Pozivajući se na neslužbene izvore Jutarnji list javlja da su među ukupno 19 uhićenih pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, član Uprave holdinga i direktor ZET-a Ivan Tolić, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Gradske plinare Ante Dodig, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, referent za javnu nabavu Zagrebačkoga holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović i zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-prave poslove Ines Bralić.


Švaljek: U ovom trenutku je najvažnije da grad funkcionira


Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja u odsutnosti gradonačelnika donosi odluke, novinarima nije znala reći što je Uskok tražio u Gradskoj upravi. “Ni mi nemamo službenih informacija”, rekla je Švaljek.


“U ovom je trenutku najvažnije da grad funkcionira”, rekla je. Poručila je da nema nikakvog razloga za brigu.


Švaljek kaže da će Zagrebački holding funkcionirati dobro, smeće će se odvoziti, tramvaji će također voziti. “Sve će funkcionirati normalno”, poručila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek novinarima ispred Gradske uprave.


Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavko Kojić izjavio je da gradske financije funkcioniraju, funkcionirale su i funkcionirat će dok je on na njihovom čelu optimalno.


Kojić novinarima nije htio komentirati uhićenje suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza. “Ured za financije ne posluje s nikakvim Petrom Pripuzom”, izjavio je Kojić. Dodao je da su “papiri i računi čisti” i da za to ima dokaze.


Upitan vjeruje li da je gradonačelnik Milan Bandić napravio ono za što ga se tereti i zbog čega je danas uhićen, Slavko Kojić je rekao: “Tko sam ja da vjerujem? Kako je rekao Sveti Otac? Tko sam ja?”.


Zelena akcija i Pravo na grad: Upućivali smo na sumnjive slučajeve


Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić izjavio je u nedjelju navečer kako već gotovo deset godina upozoravaju na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) i pogodovanja sumnjivim investitorima.


“Ostavku gradonačelnika Bandića smo već tražili 2010. zbog ‘slučaja Varšavska i izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta Cvjetni’. Tada su Zelena akcija i Pravo na grad organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je 4000 ljudi zatražilo od gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec”, izjavio je večeras Ivčić Hini.


Ustvrdio je kako je očito “da su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u upravljanju gradom”.


Koordinator Prava na grad Teodor Celakoski istaknuo je da su već prije upućivali na sve sumnjive slučajeve, pa su imali i kampanju “Mutna voda” kojom su prije lokalnih izbora 2009. ukazivali “na više od dvije milijarde kuna muljaža”. “A tada je predsjednik SDP-a, a sadašnji premijer Zoran Milanović izjavio da je Milan Bandić najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te da je SDP s Bandićem na čelu jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti”, rekao je Celakoski.


Bernardić: Uhićenje cijele Bandićeve strukture znači nove izbore


Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić izjavio je u ponedjeljak kako nije riječ samo o uhićenju gradonačelnika Milana Bandića već čitavoj strukturi što dovodi automatski u pitanje i legitimitet upravljanja gradom i političke većine u skupštini što u praksi znači i nove izbore.


Bernardić je rekao da je najvažnije u ovom trenutku da građani Zagreba niti u jednoj svojoj usluzi ne osjete nefunkcioniranje Grada.


»Ali sasvim sigurno Grad Zagreb jednostavno ne može izdržati jer je riječ o kompletnom sustavu, o cijeloj strukturi, velikom broju suradnika gradonačelnika. Grad jednostavno ne može izdržati bez upravljanja, a to znači da odgovorni ljudi u određenom trenutku moraju poduzeti odgovorne poteze. Svatko ima svoj integritet i svoju moralnu i političku odgovornost. Da sam ja na mjestu aktualnog gradonačelnika, vjerojatno bih dao ostavku«, poručio je Bernardić.


Ustvrdio je da Grad definitivno ne može funkcionirati pod privremenom upravom. Na pitanje što će poduzeti, Bernardić je rekao da danas imaju Predsjedništvo Gradske skupštine gdje će vidjeti što je prijedlog ostalih klubova zastupnika, ali da misli da se svi slažu.


»Dakle, nije riječ o uhićenju samo jedne osobe, riječ je o uhićenju čitavog niza suradnika. Prema tome, to u normalnoj, europskoj, demokratskoj praksi znači nove izbore«, poručio je Bernardić.


Upitan na koji način se mogu sazvati prijevremeni izbori, osim da gradonačelnik sam da ostavku, Bernardić je odgovorio da postoji nekoliko formalnih mogućnosti ali vjeruje da će kolege iz Gradske skupštine i njezin predsjednik odgovoriti na to pitanje. Apelirao je da se stavi interes građana ispred osobnog interesa.


Bernardić je rekao da ima povjerenje i vjeruje da institucije ove zemlje svoj posao rade odgovorno i bez straha jer je to jedini način da građani Zagreba i Hrvatske budu zaštićeni u svojoj zemlji. Rekao je da su u SDP-u već dugi niz godina upozoravali na određenu netransparentnost, a ponekad su zbog toga i dobivali »batina« da stopiraju određene projekte.


»Javni interes nema cijenu i zbog toga je najvažnije da grad funkcionira, no sasvim sigurno ovo uhićenje kompletne gradske strukture postavlja pitanje može li grad Zagreb dugo ovako funkcionirati, odnosno ovo uhićenje zapravo narušava političku vjerodostojnost i političku stabilnost svih koji su izabrani na zadnjim izborima na toj zajedničkoj listi«, rekao je Bernardić.


Poručio je kako Zagreb mora biti motor razvoja Hrvatske, lokomotiva i zbog toga upravo u gradu Zagrebu upravljanje novcima građana Zagreba mora biti bolje, transparentnije, efikasnije, učinkovitije i naravno poštenije.


»Zagreb je najvažniji grad u Hrvatskoj, Zagreb mora i može biti motor razvoja cijele Hrvatske i zato je Zagreb obrazac i model ponašanja koji mora biti primjenljiv na cijelu Hrvatsku. Zagreb treba biti bez mrlje«, poručio je Bernardić.


Istaknuo je da u ovom trenutku ne želi prejudicirati ničiji krivnju i zamolio sve članove SDP-a da se od toga suzdrže.


Kosor: Gradska skupština bit će 30. listopada kako je i zakazana


Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor poručio je danas da će se skupštinska sjednica održati 30. listopada, kako je i zakazana, te da vladajući zasad imaju stabilnu većinu (27 od 51 gradskog zastupnika), no hoće li tako biti i za mjesec-dva, kada će se raspravljati o gradskom proračunu – tek treba vidjeti.


Kosor je nakon sjednice Predsjedništva Gradske skupštine izrazio zadovoljstvo konsenzusom svih klubova zastupnika da Skupština normalno nastavi s radom.


»Imamo svoju odgovornost i vidjet ćete 30. listopada da Gradska skupština s većinom potpuno normalno funkcionira«, rekao je Kosor novinarima te naglasio da su na Predsjedništvu dali podršku zamjenici gradonačelnika Sandri Švaljek da vodi Gradsku upravu dok je gradonačelnik Milan Bandić pod istragom.


»Sandri Švaljek želim dati osobnu podršku i podršku u ime Gradske skupštine jer ima tešku zadaću da kao opunomoćena zamjenica gradonačelnika obavlja sav njegov posao i da, kao članica Skupštine trgovačkog društva Zagrebački holding, zajedno s pročelnikom Gradskog ureda za financije Slavkom Kojićem pronađe rješenje za vođenje Zagrebačkog holdinga«, rekao je Kosor.


Najvažnije je da Grad Zagreb normalno funkcionira, Gradska skupština donosi odluke, a gradski uredi te odluke provode, odnosno da Holding nastavi pružati sve usluge građanima. »Gradska skupština će normalno funkcionirati, što očekujem i od Gradske uprave i uvjeren sam da će Sandra Švaljek to dobro obaviti«, rekao je Kosor.


Na pitanje jesu li mogući prijevremeni izbori ako se u Gradskoj skupštini ne izglasa proračun za 2015., odgovorio je kako je u politici sve moguće te da izbori nisu problem ni za koga. »Uvijek mogu biti prijevremeni, a i ne moraju. Ako postoji skupštinska većina, proračun će biti usvojen«, kazao je Kosor ustvrdivši da »apsolutno postoji većina«, što je potvrđeno i na današnjem sastanku s Klubom nezavisne liste Milana Bandića.


»Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo. Nitko u Gradskoj skupštini od toga neće raditi politički događaj«, rekao je i naglasio da Skupština »neće dozvoliti bilo kakav problem ili nered na štetu građana«.


Što se tiče mogućih izbora za gradonačelnika, Kosor upozorava da se o tome ne odlučuje u Gradskoj skupštini. »Tu su druga nadležna tijela. Kao i u Sisačko-moslavačkoj županiji, mogu sutra biti izbori za gradonačelnika, a ne i za Skupštinu«, dodao je.


Na pitanje treba li Bandić dati ostavku, Kosor je odgovorio da to treba pitati Bandićeva odvjetnika. Ne želim to komentirati – svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja, kazao je.


Bandićevo uhićenje nije želio komentirati jer se radi o tajnoj istrazi. »Ni u Gradskoj skupštini niti u Gradskoj upravi nemamo službene informacije pa ne možemo ni komentirati jučerašnje događaje«, rekao je Kosor.


Kalinić: bit će tu još teške borbe


Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih suradnika uhićenog gradonačelnika izjavio je u nedjelju kako ga, zbog “pritiska” policije u zadnje vrijeme, to uhićenje nije iznenadilo, a očekuje da će oko toga još biti žestoke borbe.


“Koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane”, rekao je Kalinić za Dnevnik Nove TV.


Političke reakcije


SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u nedjelju je na svojoj facebook stranici objavio dio svog intervjua iz 2010. u kojem je prognozirao da će se Uskok pozabaviti i zagrebačkim gradonačelnikom i bivšim premijerom Ivom Sanaderom.


“Milan Bandić je na kraju svoje političke karijere, a obzirom na način rada ne bih se iznenadio da i na njegova vrata zakuca USKOK”, citirao je Jovanović svoj odgovor na pitanje iz četiri godine starog intevjua.


Saborski zastupnik Josip Kregar rekao je za uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza kako se radi o društvu koje se ne viđa često na istom mjestu, poduzetniku s problematičnom reputacijom i dvojicom koji vode najznačajnije institucije u gradu.


Kregar smatra da se još premalo zna o tom uhićenju, a zasad samo može citirati omiljenu Bandićevu izjavu ‘neka institucije obave svoj posao.


Predsjednica ORaH-a i saborska zastupnica Mirela Holy kazala je kako, s obzirom na to je da je predstavnica zakonodavne vlasti, ne može komentirati postupak koji je u tijeku sve do pravomoćnosti presude, ako je i bude.


“U svakom slučaju recentna događanja u Hrvatskoj su velika poruka svim političkim strankama i političarima da svoj posao moraju raditi u javnom interesu, rekla je Holy.


Uhićeni Bandić, Ljubičić i Pripuz: Pod lupom izmjene GUP-a, otpad i predsjednička kampanja