Politički manevar ili nužnost

Bandić prekinuo koaliciju s Hasanbegovićem: Sad neka se odreknu funkcija u Skupštini, a mi idemo dalje

Dražen Ciglenečki

ILUSTRACIJA: fotografije iz arhiva NL

ILUSTRACIJA: fotografije iz arhiva NL

– Zamjenica gospodina gradonačelnika je uime gradonačelnika najavila početak političke rasprodaje ili političkog crnog petka u Zagrebu. Epilog te rasprodaje znat ćemo 13. prosinca, komentirao je Zlatko Hasanbegović, gradski zastupnik Neovisni za Hrvatsku.



ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić putem svoje zamjenice Jelene Pavičić Vukičević objavio je da je stranka Neovisni za Hrvatsku faktično napustila koalicijski sporazum temeljem kojeg je prošle godine formirana većina u Gradskoj skupštini i da on stoga traži tri zastupnika koji će podržati njegov prijedlog proračuna. Iz Bandićeve su stranke uvjeravali javnost da nema mjesta nervozi, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) tvrdio je da većina nije upitna, ali jučer se nije moglo sa sigurnošću uprijeti prst u tri još uvijek oporbena zastupnika koji će pomoći gradonačelniku Zagreba.


Jelena Pavičić Vukičević izjavila je na konferenciji za novinare da će im sada, kad više ne surađuju s Neovisni za Hrvatsku, biti lakše pregovarati s gradskim zastupnicima spremnim priključiti se većini. Mislila je vjerojatno na to da su neki od njih bili rezervirani prema stranci s reputacijom krajnje desne i da su se zato dosad držali po strani. No, unatoč tome tijekom naših jučerašnjih razgovora s niz aktera zagrebačke politike nisu se do kraja iskristalizirala imena tri zastupnika koji bi 13. prosinca digli ruku za proračun i tako onemogućili prijevremene izbore za Gradsku skupštinu. Kad Bandić u idućih desetak dana ne bi uspio »kupiti« ta tri zastupnika, ne bi to samo rezultiralo novim izborima nego bi njegov imidž čovjeka koji rješava stvari pretrpio težak udarac. Zato će on sigurno uložiti maksimalne napore kako se ne bi pokazalo da je izgubio moć, da nije više u stanju pridobiti ljude koji mu zbog nečeg trebaju.


– Ako vas netko nazove političkim i moralnim muljem i talogom, onda je jasno da više nema prostora za razgovor, objasnila je Bandićeva zamjenica zašto sa strankom Neovisni za Hrvatsku, koja je ranije najavila da njihovih pet zastupnika neće glasovati za gradski proračun, nije moguća suradnja. Potencijalne saveznike pozvala je da predlože »kvalitetne amandmane na proračun«, sugerirajući time da će oni biti prihvaćeni.




Na Neovisni za Hrvatsku je, pak, Jelena Pavičić Vukičević apelirala da se odreknu funkcija u Gradskoj skupštini i odborima jer »više nisu dio vladajuće koalicije«.


– Zamjenica gospodina gradonačelnika je uime gradonačelnika najavila početak političke rasprodaje ili političkog crnog petka u Zagrebu. Epilog te rasprodaje znat ćemo 13. prosinca, komentirao je Zlatko Hasanbegović, gradski zastupnik Neovisni za Hrvatsku.


Upozorio je da njegova stranka »nije željela sudjelovati u moralnoj kaljuži koja se iz Sabora, nažalost, prenijela u Gradsku skupštinu«.


– Vidjet ćemo koji će ljudi u jednom trenutku, temeljem floskula o dobrobiti građana Zagreba, promijeniti svoj takozvani oporbeni status u status suradnika nove većine gospodina Bandića. U Gradskoj skupštini već je došlo do višestrukih promjena stranačkih dresova. Zastupnički klubovi koji su nastupali kao bedem borbe protiv gradonačelnika Milana Bandića, uopće više ne postoje, ustvrdio je Hasanbegović. Aludirao je na činjenicu da je dio zastupnika izabranih na listi Sandre Švaljek u svojevrsnom vakuumu otkad je ona otišla u HNB. Njih se zato i najviše spominje kao moguće prebjege Bandiću, ali oni to zasad negiraju.


– Ovog trenutka ne želim licitirati koja je to nova većina, ali u više sam navrata govorio da je imamo i imat ćemo je. U to ne treba sumnjati, optimističan je ipak Mikulić.