Bandić ipak ne kontrolira svoje “žetončiće”: Neslavno mu propao napad na HNS-ovu ministricu

Zlatko Crnčec

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Tek je nekoliko od 11 članova Zastupničkog kluba bilo spremno podržati Bandićevu inicijativu. »A što bih trebao? Plakati? Vi ćete me natjerati da se sada rasplačem«, jedini je komentar zagrebačkoga gradonačelnika na upit novinara



ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostao je jučer u velikoj manjini na sastanku Zastupničkog kluba njegove stranke i nezavisnih zastupnika vezano za njegov prijedlog da se krene u prikupljanje potpisa za opoziv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Kako se može neslužbeno doznati, Bandić je na sastanak došao s prijedlogom priopćenja u kojem se kritizira ministrica, što znači da je unaprijed bio pomiren s time da neće biti ništa od njegove gromoglasno najavljene inicijative da kreće u njenu smjenu.


Krokodilske suze


Nakon sastanka Bandić nije bio previše razgovorljiv pa nije ni želio širiti u odgovoru na novinarsku konstataciju da »očito ne kontrolira sve žetončiće«.– Hvala lijepa. A što bih trebao. Plakati? Vi ćete me natjerati da se sada rasplačem, kratko je rekao Bandić ulazeći u službenu limuzinu. Pred novinare je potom izašao predsjednik kluba i zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i rekao da je sastanak bio »živahan i zanimljiv«, te da su »razmotrili sve stručne, pravne i političke aspekte događaja iz proteklih tjedan dana«.

– Klub u ovoj fazi neće pokrenuti postupak prikupljanja potpisa za opoziv ministrice Divjak, naš je stav da se tim pitanjem prije svega treba baviti premijer Plenković, a razlozi za koje smatramo da bi oni u Vladi trebali razmotriti smo napisali u priopćenju, rekao je Janković.


Spomenuto priopćenje je doneseno jednoglasno jer su ga podržali i oni članovi kluba koji su bili protiv prikupljanja potpisa, a sve kako bi se Bandić časno izvukao iz ove priče nakon što je postalo jasno da nema nikakve šanse da bi većina u klubu podržala inicijativu rasprave o povjerenju ministrice Divjak.




U priopćenju piše da je klub »jednoglasno podržao inicijativu Milana Bandića da je potrebno preispitati rad ministrice Divjak« i to zbog »pokušaja neprovođenja Zakona o udžbenicima kroz izbjegavanje obveze kupovine udžbenika za izborne predmete i trošenja 7,3 milijuna kuna za nabavku metodičkih priručnika koji će se zbog brojnih primjedbi koristiti samo jednu školsku godinu, te zbog sumnjive nabavke skupih i nekvalitetnih tableta«.


Podrška nekolicine


Kako se može neslužbeno doznati, tek je nekoliko od 11 članova Zastupničkog kluba – među njima i nekadašnja SDP-ova Milanka Opačić i nekadašnji HSU-ovac Kažimir Varda – bili spremni podržati Bandićevu inicijativu da se počnu prikupljati potpisi za pokretanje procedure opoziva ministrice Divjak. U klubu Bandićeve stranke i nezavisnih zastupnika nalaze se još nekadašnji član i članica SDP-a Zdravko Ronko i Ana Komparić Devčić, nekadašnja HNS-ovka Marija Puh, nekadašnji HSS-ovac Mladen Madjer, nekadašnji zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivica Mišić, te četvero zastupnica i zastupnika nacionalnih manjina – Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi. U priopćenju se dalje navodi i da »klub neće pokrenuti aktivnosti prikupljanja potpisa zbog politikantskih i licemjernih stavova predstavnika drugih klubova zastupnika i parlamentarnih stranaka«.


– Naime, javno su se danima, sudjelujući u nagađanjima oko ove teme, izjasnili kako inicijativu neće potpisati jer je pokreće Milan Bandić, ali da će glasati o nepovjerenju ministrici Divjak ako do toga dođe. Od vas očekujemo poduzimanje državničkih poteza na zaštiti zakonitosti rada Vlade i vaših ministara. Članovi kluba još jednom potvrđuju potporu projektima vaše Vlade, a o radu ministrice Divjak bit će se u prilici odrediti prilikom rasprave i glasovanja o prijedlozima njenog ministarstva, piše u priopćenju kluba zastupnika.


Zastupnik HNS-a Milorad Batinić rekao je jučer u Saboru da se u Bandićevu slučaju radi o »iracionalnom ponašanju neodgovornog političara«.


Pustimo Bandića da popravlja mostove, a mi idemo razgovarati o ozbiljnim stvarima. Ovo nije ozbiljna, već iracionalna tema, rekao je Batinić.