Split u blokadi

Baldasar na odlasku? “Pao” splitski proračun

Hina



Većina splitskih gradskih vijećnika nije u ponedjeljak na maratonskoj sjednici prihvatila proračun Grada Splita za 2017. godinu ukupno financijski ‘težak’ milijardu i 30 milijuna kuna, zbog čega slijedi privremeno financiranje grada, a ne donese li se takva odluka, gradonačelnika Ivu Baldasara zamijenio bi povjerenik kojeg postavlja Vlada.


Protiv predloženog proračuna glasovalo je čak 20 gradskih vijećnika – iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a stranke Pametno te nezavisne vijećnice Maja Dvornik, Daša Dragnić i Danira Matošić Matičević. Za proračun je bilo deset vijećnika – nezavisni Ante Zoričić, Damir Vidošević, Marija Mladineo, Marijo Sičić, Vojko Božulić, Damir Ćosić Roda, Tomislav Alujević Grgas i Ivica Grubišić Gire ,te Luka Podrug (HČSP) i Stanko Čudina (HSU), dok je dvoje vijećnika iz Građanske stranke Željka Keruma bilo suzdržano.


Nakon glasovanja sjednica je prekinuta, a u utorak će biti nastavljena raspravom o odluci o privremenom financiranju grada u prva tri mjeseca iduće godine. S 1. travnja iduće godine Gradsko vijeće bi se raspustilo, a na čelo grada dolazi Vladin povjerenik, koji ima zakonski rok od mjesec dana da raspiše izbore. U slučaju da se vijećnici ne dogovore i ne prođe odluka o privremenom financiranju, Vladin povjerenik bi odmah sjeo na čelo grada.


Baldasar: Padom proračuna sve je blokirano




Gradonačelnik Baldasar istaknuo je da je padom proračuna »sve blokirano«, zbog čega će najveći problem imati udruge koje se po zakonu moraju javiti na natječaj, s obzirom da natječaja ne može biti, jer nema financiranja osim onog privremenog koje može namiriti samo tzv. hladni pogon za plaće, struju i vodu. Stoga će će pad proračuna, ocijenio je, upravo najviše osjetiti udruge civilnog društva, sportske udruge i dio braniteljskih udruga.


Istaknuo je kako Vladin povjerenik nema ovlasti kao gradonačelnik, jer nikoga ne može primati niti dogovarati. »Ne može baš ništa raditi. Ja bar mogu dogovarati, predlagati i sazivati Gradsko vijeće i predlagati Gradskom vijeću. Ključ cijele priče je da je razlika između povjerenika i gradonačelnika u tome što ja mogu do 31. ožujka ponovno predložiti proračun«, kazao je Baldasar.


Baldasar je napomenuo kako povjerenik neće moći ni ništa raspisivati, pa će grad biti blokiran i imati ozbiljnih problema. »Plaće za zaposlenike grada će se isplaćivati, no sve ostalo neće«, poručio je gradonačelnik i dodao kako je sve to dio predizborne kampanje, koja je ranije započela i u kojoj se svi bore za svoje pozicije.


Vijećnicima SDP-a, svoje bivše stranke, prigovorio je kako neprihvaćanjem proračuna nisu napravili dobro za Split. »Ponovno su slušali Zagreb, a nisu razmišljali o Splitu«, izjavio je Baldasar.


Najavio je kako će se kao nezavisni kandidat sa svojom listom na izborima kandidirati za splitskog gradonačelnika, jer ne želi ući ni u jednu stranku, iako su ga, kazao je, mnoge zvale, ali ih je odbio, pa će pokušati ići sam »bez obzira na sve«.


Nakon izbora Davora Bernardića za predsjednika SDP-a Baldasar je rekao kako ne vidi neku novu politiku u toj stranci, dok HDZ »vodi svoju politiku koja se mijenja svako malo«. »Grad Split je poprilično nepredvidljiv, zbog čega će na sljedećim izborima biti još više pojedinačnih lista i nezavisnih vijećnika u odnosu na sada«, rekao je i dodao da će onaj tko dođe na vlast imati ozbiljan posao skupiti 18 ruku iz različitih lista i stranaka.


Promijeniti zakon, vratiti gradsko poglavarstvo, dati veće ovlasti gradonačelniku i vijeću


»Zakon je vrlo loš jer je velike gradove stavio u nemoguću poziciju. Mislim da bi prvenstveno bitno bilo promijeniti zakon. Trebalo bi ponovno vratiti poglavarstvo, uz to bi šire ovlasti trebalo dati vijeću i gradonačelniku, jer ovo ovako blokira rad koji ne vodi ničemu. Svake se godine borimo da dođemo do proračuna. Pogledajte što se događa u drugim gradovima, u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru i cijelom nizu gradova«, naglasio je Baldasar


Gradska pročelnica za financije Ljiljana Vučetić je na početku rasprave objasnila da sva sredstva koja nedostaju treba namiriti prodajom gradske imovine, ali i novim zaduživanjem. Rekla je da su u proračunu svi ugovoreni projekti, da su dodani danas usvojeni bonovi za socijalno ugrožene u visini od 300 kuna, potom za nezaposlene 200 kuna i za umirovljenike 100 kuna. »U proračun smo ubrojili i sređivanje stadiona Hajduka, omladinsku školu, Vukovarsku i Pazdigradsku ulicu, kao i Ulicu Put Kamena. Najveći dio investicija odnosi se na sanaciju Karepovca«, kazala je.


Škorić (HDZ): Proračun je predizborni


HDZ-ov vijećnik Petar Škorić proračun je nazvao predizbornim, rekavši kako pokušava razumjeti gradonačelnika Baldasara koji stoji iza tih brojki, ali bi volio čuti što kažu dogradonačelnici koji sada kažu da su oporba. »Bili smo protiv svih proračuna do sada, pa smo protiv i ovaj put. Želimo reći da SDP i HNS koji vode grad to ne rade dobro. S obzirom da nemaju rezultate, nisu mogli dobiti ni našu podršku. Proračun je čudnovata mješavina vatrogasnih mjera«, kazao je Škorić.


Nezavisna vijećnica Maja Dvornik proračun nije prihvatila jer ga smatra nedovoljno razvojnim, pa će grad morati prodavati imovinu kako bi namirio osnovne troškove. Ocijenila je da oni koji dobivaju plaću iz proračuna zapravo »pojedu sav proračun«, iz čega proizlazi »da se u gradu nije zapošljavalo, već uhljebljavalo«.


Osim o proračunu, na sjednici je bilo govora i o Spaladium areni, pa je Marijana Puljak iz stranke Pametno predložila da gradonačelnik vijećnike izvijesti o najnovijem stanju ili, pak, da sazove tematsku sjednicu na tu temu. Baldasar je rekao da su se u slučaju Spaladium arene banke pozvale na arbitražu, pa je grad shvatio kako u tome ne može sudjelovati, jer je arbitraža ugovorena između banaka i TPN– a (Tvrtka posebnih namjena).


»Banke su preskočile ‘Sportski grad TPN’ koji je otišao u stečaj, pa su grad tužili za arbitražu. Uložili smo na to žalbu koja nam je odbijena. Naš arbitražni sudac je Dragan Bolanča, a godinu dana nas je zastupalo Društvo Primorac. Imamo rok tri mjeseca od dana donošenja pravorijeka. Možemo uložiti žalbu ili se obratiti Trgovačkom sudu. Žalbu ćemo uložiti u siječnju«, rekao je Baldasar.