Split i SDP

Baldasar ljutit zbog pitanja o HOS-u opsovao u eteru: Položit ću vijenac 9., a ne 10. travnja

Tihana Tomičić

Ovih dana Split je centar svijeta za SDP-ovce: najprije je sa članstvom razgovarao Zoran Milanović u četvrtak, i to u atmosferi svađe i neugodnih razgovora, a sada i njegov protukandidat Zlatko Komadina pohodi Split, dok je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je na ovim izborima uz Komadinu, bio toliko ljut zbog pitanja o HOS-u u emisiji Veto da je na kraju opsovao



RIJEKA   Ovih dana Split je centar svijeta za SDP-ovce: najprije je sa članstvom razgovarao Zoran Milanović u četvrtak, i to u atmosferi svađe i neugodnih razgovora, a sada i njegov protukandidat Zlatko Komadina pohodi Split, dok je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je na ovim izborima uz Komadinu, bio toliko ljut zbog pitanja o HOS-u u emisiji Veto da je na kraju opsovao. 


Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Josip Milat, napustio je skup nakon što je doživio salvu zvižduka iz publike, a sve je krenulo tako da je pitao Milanovića zašto nije, dok je SDP bio na vlasti, pokrenuo izmjene zakona kojima će se drugačije tretirati antifašistički borci i domobrani. Optužio ga je da je imao dovoljno vremena da se to promijeni, te pitao zašto se hvataju glasovi centra umjesto ljevice i zašto se SDP udaljuje od antifašizma. Jučer je Milanović to prokomentirao u svom stilu: Vjerojatno je mislio da sam trebao otići u partizane.


Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, pak, u emisiji Veto se toliko iznervirao da je opsovao, ali je također i rekao kako je odustao od ideje da na obljetnicu utemeljenja IX. HOS-ove postrojbe Rafael vitez Boban, koja se obilježava 10. travnja, na dan utemeljenja Nezavisne države Hrvatske, osobno odnese vijenac pred spomenik toj bojni, što je prošle godine učinio i zbog čega je doživio niz kritika u javnosti. Na kraju je, vidno iznerviran pitanjima novinara Sanjina Španovića o tome koja je razlika između ministra kulture Hasanbegovića koji se u HOS-ovoj kapi slika na splitskoj rivi i veliča ustaše u svojim tekstovima, zbog čega ga je i Baldasar pozvao na početku emisije na ostavku, i njega koji na dan NDH šalje vijence, splitski gradonačelnik opsovao je i rekao da će to ove godine učiniti dan ranije, 9. travnja.  




Baldasar je rekao i kako je o ovome razgovarao i s Komadinom, kojeg podržava u internim izborima, te da ga je pitao je li mu teret u ovim izborima, no na kraju je sve izglađeno.


Zlatko Komadina, pak, gostovao je u intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju i rekao da se svi zajedno u SDP-u moraju s HDZ-om »tući«. Osvrćući se na dosadašnji tijek kampanje, rekao je da se u javnosti treba čuvati teških riječi i kvalifikacija. Uvjeren je da je Zoran Milanović antifašist, što kaže – ne može reći za Tomislava Karamarka i mnoge ljude iz njegove stranke.


– Duboko želim i vjerujem da su oba antifašisti, što za Zorana znam da jest, ali nisam siguran za Karamarka i za mnoge njegove ljude. HDZ pušta duha iz boce, ali ga je teško u bocu vratiti. Antifašizam mora biti temeljna hrvatska vrijednost, na njemu je Hrvatska nastala i mladi to moraju učiti u školama. Moramo imati zakone koji sankcioniraju ksenofobiju i fašizam, a ne koketirati s ustaštvom’, kazao je Komadina komentirajući slučaj ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.


Govoreći o izborima u SDP-u, kazao je da je spreman na javno sučeljavanje, ali to smatra nepotrebnim. »Treba vratiti socijaldemokraciju u članstvo i SDP članovima. Bez obzira na rezultat’, poručio je. SDP mora ostati jedinstvena stranka.