Vremenska prognoza

Badnjak će biti nadprosječno topao i kišovit. Donosimo prognozu za blagdane po gradovima

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



I u nedjelju i ponedjeljak će biti iznadprosječno toplo, ali na kopnu i sjevernom Jadranu većinom manje nego u subotu, pri čemu će po nekim nizinama unutrašnjosti u nedjelju biti dugotrajne magle i niskih oblaka, u ponedjeljak pak česte kiše, tijekom Badnje noći u gorju i poneke snježne pahulje. Od utorka većinom suho, ali uz ponovno relativno hladna jutra, osobito u kopnenom području, gdje će i dani u područjima s dugotrajnom maglom biti hladniji od prosjeka. Na Jadranu će osjećaj hladnoće bura pojačavati uglavnom tijekom Božića, piše Zoran Vakula za HRT.


U Slavoniji, Baranji i Srijemu danas će biti iznadprosječno toplo, ali uglavnom oblačno, ujutro i maglovito. Mjestimice može pasti i poneka kap kiše. Pretežno oblačno, ujutro s maglom bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ipak, postoji vjerojatnost za kraća sunčana razdoblja uz najvišu temperaturu oko 8 ili 9 °C. Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno uz mogućnost za vrlo malo kiše. Kiša je moguća i u gorskim krajevima, uz uglavnom oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, na moru od 6 do 9 °C, a najviša dnevna od 7 do 9 °C, na Jadranu između 11 i 15 °C. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije umjereno do pretežno oblačno, a ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo. I na jugu Hrvatske će biti slabog do umjerenog juga, te promjenljive naoblake uz malu vjerojatnost za malo kiše. Najviša dnevna temperatura zraka oko 15 °C.”


Toplo će se zadržati i na Badnjak, uz pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom. U Badnjoj noći oborine će uglavnom prestati, pa će jutro biti hladnije od prethodnih, uz ponegdje negativnu temperaturu. U nastavku tjedna većinom suho i djelomice sunčano, ali ne odviše toplo – štoviše, uz jutra i malo hladnija od prosječnih za kraj godine.




Provjerili smo i DHMZ-ovu prognozu za idućih nekoliko dana.


Na Badnjak će gotovo u cijeloj Hrvatskoj biti promjenjivo uz periode kiše. U Zagrebu i središnjoj Hrvatskoj će maksimalna temperatura ići do 8 stupnjeva, a oborina bi trebalo biti u poslijepodnevnim satima. Na Božić je biti sunčano i hladno s temperaturama oko nule, a slično i u srijedu kad će temperatura u poslijepodnevnim satima malo porasti. 


U Rijeci će na Badnjak također biti kišovito, a temperatura će se penjati do maksimalno 11 stupnjeva. Na Božić će biti sunčano, kao i u srijedu, uz temperature do osam stupnjeva. 


Snijega unatoč najavama ne bi trebalo biti ni u Gorskom kotaru, ni u Lici, gdje će sutra biti kiša s temperaturama do 8 stupnjeva. Idućih dana će temperatura skliznuti u minus, ali će biti sunčano.


Promjenjivo će na Badnjak biti i u Dalmaciji, gdje će temperature ići do 14 stupnjeva. Idućih dana će biti sunčano, ali ipak malo hladnije – živa će stajati između 5 i 8 “celzijevaca”.