Intrigantan odgovor šefa Kluba zastupnika HDZ-a

Bačić: Predsjednika Republike treba neposredno birati još određeno vrijeme

Dražen Ciglenečki

Branko Bačić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Branko Bačić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Treba određeno vrijeme da bi se uskladio odnos između ustavnih ovlasti i neposrednog legitimiteta, kazao je Bačić



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je objasnio zašto je njegova stranka odlučila popunjavanje jednog mjesta u Državnom izbornom povjerenstvu odgoditi za razdoblje nakon izbora za Europski parlament. Na taj način, istaknuo je, HDZ »odbija nebuloze SDP-a da nešto pokušava ušićariti na ovim izborima«.


– Ovaj izborni proces želimo apsolutno očistiti od bilo kakvih predbacivanja HDZ-u – izjavio je Bačić. No, bit će još izbora, krajem godine se bira i predsjednika Republike, a SDP i oporba sigurno neće odustati od zahtjeva da oni, a ne HDZ, predlože člana koji sada nedostaje u DIP-u.


A upravo uz predsjedničke izbore vezan je najzanimljiviji dio današnje Bačićeve izjave. Novinari su ga, naime, pitali što misli o tome da se biranje predsjednika prebaci u Sabor. Nije baš jasno što je Bačić odgovorio i kuda je točno smjerao, ali je to što je rekao svakako intrigantno.




– Neposredni izbor predsjednika države još je određeno vrijeme nužan za političku stabilnost. Postoji određeni nesrazmjer legitimiteta koji predsjednik ima u odnosu na ovlasti koje proizlaze iz Ustava. Treba određeno vrijeme da bi se uskladio taj odnos između ustavnih ovlasti i neposrednog legitimiteta. Zato sam pobornik da i dalje zadržimo ovakav pristup u izboru predsjednika države, dok se potpuno ne stabilizira državni ustroj, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.


Što to još treba stabilizirati u Hrvatskoj? Tko će procijeniti da je ta stabilnost nastupila i da se stoga može ukinuti neposredne izbore za predsjednika? Ostalo je to danas visjeti u zraku, ali Bačić, dakle, smatra da predsjednika ne trebaju zauvijek birati svi hrvatski građani nego samo još »određeno vrijeme«.


Nije to prvi put da netko iz HDZ-a kalkulira s biranjem predsjednika Republike u parlamentu, kao što je to, primjerice, u Njemačkoj. Posljednji HDZ-ovac koji je govorio u tom smislu bio je Tomislav Karamarko, koji je, u svojstvu šefa stranke, u prosincu 2014., usred kampanje za predsjedničke izbore, rekao da bi »racionalno bilo« predsjednika birati u Saboru.


Što se SDP-a tiče, njihov je to stav već desetak godina. Zoran Milanović se nerijetko zalagao za ustavne promjene kojima bi se ukinulo neposredne predsjedničke izbore, a prije tjedan dana je u razgovoru za naš list potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin govorio isto.