Kluba zastupnika HDZ-a

Bačić: Nije bilo nikakvih razgovora sa SDP-om o promjeni Ustava

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Proces promjena Ustava je ozbiljan posao, a ne prigodničarski, kako to često radi SDP. Baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome je neozbiljno od strane SDP-a. Nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a nije bilo o promjeni Ustava«, rekao je Bačić. »Jedino pravo mjesto je Odbor za Ustav, u kojem participiraju sve relevantne stranke, a ne da se prikupe potpisi i onda krene u traženje podrške. SDP je odabrao krivi put«, smatra Bačić



ZAGREB Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u utorak je poručio da »nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a o promjeni Ustava nije bilo«.


»Proces promjena Ustava je ozbiljan posao, a ne prigodničarski, kako to često radi SDP. Baciti u medije prijedlog nekakvih izmjena, a prije toga ne razgovarati o tome je neozbiljno od strane SDP-a. Nikakvih razgovora između HDZ-a i SDP-a nije bilo o promjeni Ustava«, rekao je Bačić.


Morali bi znati, rekao je, da kada se to otvara, onda prijedlozi dolaze od svih mogućih političkih opcija. »Jedino pravo mjesto je Odbor za Ustav, u kojem participiraju sve relevantne stranke, a ne da se prikupe potpisi i onda krene u traženje podrške. SDP je odabrao krivi put«, smatra Bačić.




Na pitanje jesu li u HDZ-u spremni razgovarati sa SDP-om o promjenama Ustava, Bačić je kazao da u javnosti nekoliko inicijativa za promjenu Ustava, »od prijedloga za uvođenje dopisnog glasovanja, broja zastupnika iz 11. jedinice, može se otvoriti i pitanje definiranja mandatara nakon izbora, a ima i drugih prijedloga«.


»HDZ može krenuti u izmjenu Ustava, ali kad se za to stvori određena podrška za neke promjene, a ne na ovaj način. SDP je već uputio u saborsku proceduru prijedlog izmjena, a nisu prethodno s bilo kime iz HDZ-a ni riječ progovorili. Konsenzus je potreban o određenim gospodarskim projektima, zdravstvenoj i mirovinskoj reformi, i o tome uvijek možemo sa SDP-om dogovarati konsenzus.


Kazao je da su izmjene Ustava ozbiljan proces, a da je s drugačijim pristupom SDP već doživio fijasko. »Od toga nema ništa osim što uveseljavamo javnost«, ističe Bačić.SDP-ov prijedlog naziva »prigodničarskom inicijativom« te dodaje da su se sjetili izmjena Ustava jer se trenutačno odvijaju dvije referendumske inicijative.

»Ustavni sud može, bez ovoga što SDP predlaže, ocijeniti jesu li te inicijative u skladu s Ustavom. SDP ovo radi kako bi skrenuo pažnju medija s problema u njihovoj stranci«, smatra Bačić.


Kaže da razumije to što su četiri zastupnika vladajuće većine također potpisala taj prijedlog budući da su to zastupnici nacionalnih manjina, a jedna referendumska inicijativa na određeni način umanjuje razinu dosegnutih prava nacionalnih manjina odnosno njihovih zastupnika. Razumijem njihovu zabrinutost, ali i bez tog prijedloga Ustavni sud može ocijeniti usklađenost referendumskih inicijativa s Ustavom, kazao je Bačić.


Kada je riječ o velikoj koaliciji, Bačić smatra da su za »veliku koaliciju potrebne velike stranke«. »U Hrvatskoj je samo jedna velika i puno malih stranaka. Ne možemo u ovom trenutku govoriti o velikoj koaliciji kada je SDP kakav jest, kada ovako kotiraju na političkom tržištu. Njihova je zabluda da bi oni u ovom trenutku mogli u koaliciju s HDZ-om. SDP se može mjeriti sa Živim zidom, ali s HDZ-om u ovom trenutku ne«, zaključio je Bačić.