Dinamično od jutra

BURNO U SABORU Je li ovo 80 zastupnika nove vladajuće većine?

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Nova vladajuća koalicija najvjerojatnije će imati 80 zastupnika iz više od deset stranaka



Klub HDZ-a, koji se sastao u petak ujutro, uoči saborske sjednice na kojoj će biti predstavljeni novi ministri i rekonstruirana Vlada, najavio je dinamičan dan u Hrvatskom saboru.


Na Klub je došao i dio novih kandidata za ministre, među njima i Marko Pavić, koji bi od Tomislava Ćorića, trebao preuzeti Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, te Ćorić koji preuzima Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.


Pavić je novinarima kratko rekao kako je zadovoljan povjerenjem koje mu je dao premijer predloživši ga za ministra.




Sastao se i Odbor za izbor i imenovanja te predložio Saboru da, sukladno novoj koaliciji HDZ-a i HNS-a, te novom odnosu političkih snaga, promijeni sastave šest ključnih odbora – za Ustav, za unutarnju politiku, za gospodarstvo, za pravosuđe, za prostorno uređenje i za obrazovanje i znanost.


Odbori su to pred kojima bi se danas trebali predstaviti kandidati za nove ministre, a kako se ključan dio imenovanja novih ministara ‘odrađuje’ upravo u odborima, nužno je da nova koalicija u njima ima ‘svoje ljude’, odnosno većinu.


Naime, na plenarnoj sjednici neće biti rasprave o novim ministrima, o njima se tamo samo glasuje.


Pred tim odborima danas će se predstaviti i na pitanja zastupnika odgovarati Predrag Štromar, HNS-ov kandidat za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, Blaženka Divjak, HNS-ova kandidatkinja za ministricu znanosti i obrazovanja, te HDZ-ovi kandidati za ministre unutarnjih poslova, pravosuđa, zaštite okoliša, rada i uprave Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Tomislav Ćorić, Marko Pavić i Lovro Kuščević.


Nova većina


Nova vladajuća koalicija najvjerojatnije će imati 80 zastupnika iz više od deset stranaka.


Apsolutna većina svih zastupnika potrebna za imenovanje novih ministara je 76.


Uz 56 zastupnika HDZ-a u njoj će biti pet HNS-ovaca, te još dva iz HDS-a, po jedan iz HRAST-a, HSLS-a, HDSSB-a, PH-a, Reformista te SMSH-a.


Tu su još i nezavisni Željko Lacković, te osam zastupnika nacionalnih manjina.


Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja mogao bi biti 79. član vladajuće koalicije.


Nekadašnji šef ureda premijera Zorana Milanovića, nekadašnji SDP-ovac Tomislav Saucha, mogao bi biti 80.


Eventualni 81. mogao bi biti Marin Škibola, kojem je Vlada ispunila uvjet za suradnju donošenjem zakona kojim se djelomično rješava probleme građana koji su podigli kredite kod Reiffeissen šteditno-kreditnih zadruga. Međutim, on je prošlog tjedna otklonio mogućnost suradnje s Plenkovićevom Vladom