Nacionalni brodar

BURNO U JADROLINIJI Zbog sporne nabave katamarana Butković smjenjuje tek postavljenu Upravu?

Darko Pajić

Oleg Butković, David Sopta / Foto: Novi list

Oleg Butković, David Sopta / Foto: Novi list



RIJEKA Natječaj za kupnju četiri katamarana, od čega dva nova i dva polovna, ukupne vrijednosti do 35 milijuna eura, koji je Jadrolinija raspisala u siječnju ove godine, mogao bi biti samo polovično realiziran, jer je poništen dio natječaja za kupnju dva polovna katamarana.


Kako iz neslužbenih izvora doznajemo, ovaj posao izazvao je veliko nezadovoljstvo u resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje je naloženo da se dodatno ispitaju sve okolnosti provedbe natječaja, a ovisno o rezultatima analize otvorena je i mogućnost kadrovskih promjena na čelu najvećeg hrvatskog putničkog brodara, odnosno smjene kompletne ili dijela Uprave na čijem se čelu nalazi David Sopta, a članovi Uprave su i Ante Vranješ i Predrag Govorčin.


Između ostalog, sporno je jesu li detalji natječaja prethodno usuglašeni s Nadzornim odborom te u skladu s prethodno usvojenim akcijskim planom obnove flote, također i način pripreme i provedbe natječaja.




Resorni ministar Oleg Butković informaciju o mogućoj smjeni Uprave nije želio ni potvrditi ni demantirati, ali je kratko kazao da je točno kako Ministarstvo ispituje svu dokumentaciju i način raspisivanja natječaja, kao i to da će nakon svih analiza uslijediti daljnje odluke.


Na upit o mogućoj smjeni predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta kratko je kazao kako nema nikakvih ni službenih ni neslužbenih informacija o tome, te je dodao kako i dalje ima povjerenje Vlade za posao koji obavlja od rujna prošle godine, kada je imenovana nova Uprava.


*opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 12. travnja. 2018.