Duga rasprava

BURNO NA IBLERU Baukov amandman eliminira iz izborne utrke brojne SDP-ovce?!

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Veliku raspravu i rušenje kvoruma u jednom trenutku izazvao je amandman Arsen Bauka po kojemu se stranački dužnosnici koji se pozivaju na sjednice stranačkih tijela, od lokalne do državne razine, a koji se nisu odazvali na barem 50 posto sjednica neće moći kandidirati na predstojećim županijskim izborima



Glavni odbor SDP-a izglasao je na današnjoj sjednici nova izborna pravila za stranačke izbore, ali uz puno bure: u jednom trenutku izgledalo je da je Glavni odbor na glasanju o ovoj temi ostao bez kvoruma, budući da je i na samom početku sjednice ujutro bilo verificirano svega 62 od 101 člana Glavnog odbora, a potom svega 46 članova, što je izazvalo predsjednika stranke Davora Bernardića da viče na stranačkim hodnicima kako mu se kvorum namjerno ruši, ali nakon pauze se došlo do potrebna 52 člana, te su pravila prošla.


Pritom, prošao je i amandman Arsena Bauka sa tijesnih 28 glasova o tome da se kandidirati ne mogu ni dužnosnici koji nisu redovito dolazili na sjednice stranačkih tijela – da li to znači da se neće moći kandidirati, primjerice, Ranko Ostojić ili netko drugi od zastupnika i dužnosnika, to će se tek utvrđivati naknadno.


Po tom amandmanu se stranački dužnosnici koji se pozivaju na sjednice stranačkih tijela, od lokalne do državne razine, a koji se nisu odazvali na barem 50 posto sjednica neće moći kandidirati na predstojećim županijskim izborima. To rješenje bi moglo rezultirati time da se neki od istaknutih stranačkih dužnosnika koji su bili pozivani na sastanke stranačkih tijela, a nisu se odazivali, ne bi mogli kandidirati.




Dio članova Glavnog odbora, uglavnom iz dalmatinskih organizacija, procijenio je da je taj Baukov amandman uperen protiv moguće kandidature Ranka Ostojića, zbog čega su napustili dvoranu i srušili kvorum. Drugi su komentirali da je Bauk to pak predložio da bi otvorio prostor “svojoj” kandidatkinji za splitsko-dalmatinski SDP, Ivani Marković, načelnici Supetra.


Sugovornici, pak, iz “struje” predsjednika Davora Bernardića pojašnjavaju da se time želi potaknuti veća aktivnost dužnosnika u lokalnim organizacijama i “kazniti lijenost”. Naknadno će se tek, kada se provjere evidencije odaziva na sjednice stranačkih tijela, utvrditi tko se od dužnosnika neće moći kandidirati.


No, u najgorem scenariju, time bi se moglo iz utrke eliminirati brojne ugledne kandidate poput Gordana Marasa ili Mihaela Zmajlovića, ili neke druge članove Predsjedništva, a naročito saborske zastupnike koji najčešće ne mogu biti na lokalnim sastancima kad zasjeda Sabor.


Nakon izglasavanja tog amandmana, Gordan Maras je rekao:


– Smiješan je i nepotreban Baukov amandman, ostavlja ružnu sliku birokratskog i nedemokratičnog stila i nepotizma. Neće pomoći ni SDP-u, ni njemu, ni onima koji su ga u tome ohrabrili. Ali s obzirom da se ja uvijek kad mogu odazivam na sjednice stranačkih tijela, na mene se neće odnositi. Pirmjerice, na zadnju sjednicu Gradskog odbora Zagreba prije godinu dana sam se odazvao, iako nije bilo kvoruma ni od izabranih članova.


Ranko Ostojić očitovao se na Facebooku:


– Točno je da se zadnjih godinu dana nisam odazvao pozivu za županijski odbor. Razlog je vrlo jednostavan – godinu dana nije ni sazvan županijski odbor. Očito to nije problem. Istina je da kad se bojiš izaći na izbore onda se služiš ljigavim potezima. Izađi i bori se!