Opasno vrijeme

BURA STOLJEĆA Vjetar nosi sve pred sobom, u Splitu zabilježen najjači udar u povijesti mjerenja

Hina

Foto Ivo Čagalj / Hrvoje Jelavić/  PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Za policiju i vatrogasce posla je bilo na području cijele Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a posebno na području Grada Splita gdje su zbog jakih i orkanskih udara bure, koja je na momente puhala više od sto kilometara na sat, evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera



Sinoć je u Splitu oko 4 sata iza ponoći izmjeren najjači udar bure u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu. Tada je zabilježen udar bure od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. Prosjek vjetra u tim trenucima je bio orkanskih 118 km/h (33 m/s). Bura je na Marjanu srušila brojna stabla i lomila ih kao grančice čemu svjedoče i prizori u blizini bivšeg zoološkog vrta, piše Dalmacija Danas.


Hitne službe Splitsko-dalmatinske županije primile su noćas na stotine poziva uznemirenih građana koji su ih zvali upomoć zbog orkanske bure koja im je ostavila štetu na imovini, no nitko nije ozlijeđen, doznaje se jutros u splitskoj policiji.


Za policiju i vatrogasce posla je bilo na području cijele Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a posebno na području Grada Splita gdje su zbog jakih i orkanskih udara bure, koja je na momente puhala više od sto kilometara na sat, evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera.




Policija je zajedno s vatrogascima cijelu noć bila na terenu gdje su odlazili po dojavama. Antonela Lolić iz splitske policije kaže da do rano jutros nisu zaprimili obavijest niti imaju saznanja da je tijekom događaja netko ozlijeđen, a pretpostavljaju da ćemo tijekom jutra zaprimiti još dojava vezano uz materijalnu štetu na objektima i vozilima tijekom noći.


Foto PIXSELL


Foto PIXSELL



Hitne službe su sinoć već oko 18 sati u ulici Marka Marulića u Solinu otišli na teren jer je došlo do oštećenje krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi koji su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini. U Makarskoj se jutros oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid zbog čega su se u prodavaonici srušile police.


Burno je bilo i u Trogiru oko 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika gdje je palo stablo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja. Petnaestak minuta prije 6 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona iz kojeg je iscurilo gorivo, pa su vatrogasci na mjestu događaja sanirali onečišćenje.


Policija i vatrogasci su evidentirali i gasili osam požara na otvorenom prostoru među kojima su sinoć u splitskom kvartu Brda nešto poslije 22 sata gasili vatru koja je zahvatila nisko raslinje i travu, ali i parkirano osobno vozilo koje je oštećeno. Prilikom gašenja jedan je vatrogasac zadobio lakše tjelesne ozljede?.


Foto PIXSELL


Foto PIXSELL



U Makarskoj je desetak minuta prije ponoći izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, no ugašen je u 1.45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara zbog jakog vjetra policijski službenici evakuirali su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta, kada se stanje smirilo, građani su se vratili u svoje domove. Uz to, tijekom požara policija je vozila sa D-8 preusmjeravala kroz Makarsku.


Orkanska bura jutros i dalje puše istom jačinom na području cijele Splitsko-dalmatinske županije noseći sve pred sobom, a u 7 sati temperatura zraka je zbog jakog vjetra iznosila svega -1 stupanj.


Foto PIXSELL


Foto PIXSELL



Foto PIXSELL


Foto PIXSELL



Olujni vjetar prouzročio je brojne probleme na području Hercegovine, ozlijeđeno je nekoliko osoba, oštećeno više vozila i krovova kuća, te je otežan promet.


Stablo koje je oborio vjetar u središtu Mostara palo je na jedno vozilo u pokretu. Ozlijeđen je vozač kome je ukazana medicinska pomoć u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, izvijestili su iz ove ustanove. Više građana prijavilo se u medicinske ustanove zbog ozljeda od rušenja stabala i pada crijepova.


U Čapljini je vjetar prevrnuo vozilo hladnjaču, a u Širokom Brijegu su brojni automobili oštećeni zbog pada crijepova kojeg je vjetar nosio s obiteljskih kuća. Više je obiteljskih kuća ostalo bez krovova u Čitluku i Ljubuškom.


U središtu Mostara je otpalo i pročelje s jedne zgrade u ulici kneza Višeslava koje je otpuhao olujni vjetar.


Kako su izvijestili iz Auto moto saveza u BiH sa sjedištem u Mostaru snažan vjetar izazvao je i probleme u odvijanju prometa stvarajući snježne nanose na prometnicama.


Federalni meteorološki zavod izdao je narančasto upozorenje upozoravajući na olujne udare vjetra brzine do 100 kilometara na sat.