Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Iseljavanje

BROJKE SU NEUMOLJIVE Nakon tri godine vladavine HDZ-a Hrvatska ima 114 tisuća stanovnika manje

Tomislav Miletić / PIXSELL
Tomislav Miletić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 7:09 2019-07-02T07:09:44+02:00

Iako su iz HDZ-a nekad tvrdili da je dovoljno da s vlasti ode nenarodna Milanovićeva Vlada koja potiče iseljavanje i smanjenje broja stanovnika zbog negativnog prirodnog prirasta, trend se nije zaustavio

ZAGREB Hrvatska je na kraju prošle godine, prema procjenama Državnog zavoda za statistiku, imala 4.076.264 stanovnika, što je gotovo 30 tisuća manje nego godinu dana ranije, a 204 tisuće manje nego što je pokazivao posljednji popis stanovništva 2011. godine.

Uz to, opet prema procjenama DZS-a, broj se u odnosu na 2013. godinu, kad je Hrvatska postala članica Europske unije, smanjio za 150 tisuća.

Iseljavanje je intenzivnije počelo nakon toga, a čak i neki demografski stručnjaci tvrde da službeni podaci, pa i procjene koje iznosi DZS, ne pokazuju stvarni razmjer odlaska stanovništva iz Hrvatske u razvijenije zemlje.

Iako su iz sada vladajućeg HDZ-a tvrdili da je dovoljno da s vlasti ode nenarodna Vlada Zorana Milanovića koja potiče iseljavanje i smanjenje broja stanovnika zbog negativnog prirodnog prirasta, trend se nije zaustavio.

Više umrlih nego rođenih

Hrvatska je 2018. godine, nakon tri godine vladavine HDZ-a, imala prema procjenama DZS-a, čak 114 tisuća stanovnika manje nego na kraju 2015. godine.

U prošloj je godini broj stanovnika smanjen za 15.706 zbog negativnog prirasta, jer je toliko bio veći broj umrlih nego broj novorođenih. Uz to, podaci DZS-a govore da se iz Hrvatske lani u inozemstvo odselilo 39.515 ljudi, dok se u Hrvatsku doselilo njih 26.09, pa je i tu »izgubljeno« gotovo 13 i pol tisuća stanovnika.

Kraj s krajem spaja 42,7 posto kućanstava

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 42,7 posto stanovnika teško ili čak vrlo teško spaja kraj s krajem, pa onda nije ni čudo što njih 51,3 posto sebi ne može priuštiti ni tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće. Na kraju, troškove stanovanja sa znatnijim opterećenjem podmiruju kućanstva u kojima živi 49,6 posto stanovnika Hrvatske, ti su troškovi financijsko opterećenje za kućanstva u kojima živi 45,6 posto stanovnika, dok preostalih nekoliko postotaka takvih problema nema.

Prema tim podacima u Hrvatsku se lani iz inozemstva doselilo najviše stanovnika otkad postoje takva mjerenja, čak 67 posto više nego u 2017. godini, a broj iseljenih smanjen je za oko 16 posto.

Život u siromaštvu

No, kako žive oni koji ostaju u Hrvatskoj, odnosno zašto se građani Hrvatske iseljavaju, možda najbolje sugeriraju privremeni podaci o procjeni siromaštva što ih je također jučer objavio DZS.

U riziku od siromaštva i dalje živi gotovo petina stanovnika Hrvatske, odnosno njih 19,4 posto, a procjene kažu da čak 17,7 posto kućanstava u kojima žive djeca zapravo živi u siromaštvu.

Otkrivaju tako procjene DZS-a da 7,7 posto stanovnika Hrvatske živi u kućanstvima koja za hladnih dana sebi ne mogu priuštiti grijanje, 10,1 posto ne može svaki dan imati obrok koji sadrži meso ili ribu, a svaki peti stanovnik, odnosno njih 17,5 posto, živi u kućanstvu koje ne može platiti režije na vrijeme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.