Propast brodogradnje

BRANKO MIJIĆ Uljanik je usisao veliki 3. maj, a onda je ekipa isisala novac

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Zaključuje da neće doći nikakav spasitelj za škverove već netko tko ima interes i tko će, ako dođe, ostati isključivo dok bude imao interesa



RIJEKA Kolumnist Novog lista Branko Mijić u razgovoru s Rankom Stojancem s N1 komentirao je situaciju oko Agrokora i posrnulih brodogradilišta.


Na pitanje što je veći problem za hrvatsko gospodarstvo Agrokor ili Uljanik, Mijić odgovara: “Koliko se god na prvu činilo da Uljanik i Agrokor nemjau nikakvo veze, iz oba slučaja se može puno naučiti. Ivica Todorić se vraća kući, ali ortački kapitalizam ne odlazi iz Hrvatske.”


Mijić upozorava da je javnosti promakla vijest da se prošli tjedan ugasio Brodarski institut.




“To je dovoljan dokaz da sve što ima veze s brodogradnjom iz Hrvatske nestaje ili će nestati”, kaže ističući da treba vidjeti što će biti s fakultetima koji obrazuju kadrove vezano za brodogradnju.


“Vlast služi samo da bi se gasilio tekuće probleme, ali nemamo projekciju ne što će biti za 10-15 godina već niti što će biti za godinu dana”, kaže.


Mišljenja je da se neće ništa bitno promijeniti: “Sad su tu neki drugi ortaci koji su se udružili, Todorići i poslje Todorića.”


“Kroz Agrokor nismo ništa napravili i naučili, samo su se presložile karte, danas su samo neki drugi došli koji će upravljati Agrokorom i cijelom zemljom”, dodaje.


“Uljanik je posljedica svega lošega što se dogodilo, ali Uljanik je usisao veliki ‘3. maj’ koji je znao graditi brodove i koji je imao puno veću moć, a onda je došla nekompetentna ekipa koja nije napravila ništa i koja je dodatno isisala novac”, komentira Mijić situaciju u kojoj se našlo riječko brodogradilište.


Zaključuje da neće doći nikakav spasitelj za škverove već netko tko ima interes i tko će, ako dođe, ostati isključivo dok bude imao interesa.


“Hvatamo se sada za slamku kada je dogorjelo do prstiju”, rekao je Mijić Ranku Stojancu za N1.