Ministarstvo pravosuđa

BOŠNJAKOVIĆ O SLUČAJU GRUPNOG SILOVANJA Ono što je objavljeno zvuči vrlo loše; i sudac je primio prijetnje

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Razumijem uznemirenost javnosti", rekao je ministar, ali i dodao da treba zaustaviti harangu. Dodao je da je ova buka najveći problem za žrtvu



Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obratio se danas javnosti povodom slučaja grupnog silovanja maloljetnice u Zadru.  Naime, javnost je zgrožena odlukom suca istrage zadarskoga Županijskog suda da skupinu mladića, osumnjičenih za grupno silovanje maloljetnice iz okolice Zadra, pusti da se brane sa slobode.


“Neću govoriti je li sud pogriješio. Sudac je donio odluku, ja nemam pravo ni gledati taj spis, ja u to ne mogu ulaziti. Ali ono što je objavljeno zvuči vrlo loše”, rekao je ministar a prenio Index.


“Vjerujem da neće biti potrebe da idem u Zadar”, rekao je ministar. Dodao je da ovakva situacija najviše šteti žrtvi.




Nije želio spekulirati o mogućem premještaju suđenja.


“Ovo je postupak koji će biti složen, žrtva i sedam eventualnih počinitelja. Ovo je složeniji predmet”, rekao je.


Ova buka je najveći problem za žrtvu


“Razumijem uznemirenost javnosti”, rekao je ministar, ali i dodao da treba zaustaviti harangu. Dodao je da je ova buka najveći problem za žrtvu.


“Molim medije da budu osjetljivi u izvještavanju i da ne radimo štetu jednoj mladoj osobi. Treba utvrditi činjenice”, rekao je ministar.


“Ovo je jedan specifičan postupak, nekad mediji donose presudu bez da znaju činjenice”, rekao je.


“I taj sudac koji je donio odluku primao je ozbiljne prijetnje, i za njega je zatražena zaštita”, rekao je ministar.


U postupku treba svima dati šansu da kažu svoje viđenje 


Bošnjaković je jutros komentirao slučaj, ali nije rekao puno.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jutros je u “U mreži Prvog” osudio monstruozni slučaj, no pozvao je javnost na strpljenje.


“Treba proći postupak. U postupku treba svima dati šansu da kažu svoje viđenje stvari, provesti dokazni postupak. Bez obzira na težinu i monstruoznost cijelog slučaja, mislim da je potrebno provesti postupak kako bismo znali koja je prava istina”, rekao je Bošnjaković dodavši da “ako se pokaže istinito sve to što je navedeno, sustav mora biti vrlo rigorozan”.


U međuvremenu ŽDO Zadar podnijelo je žalbu na odluku suca o puštanju osumnjičenih na slobodu.


“Obavještavamo Vas da je Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode”, stoji u priopćenju ŽDO-a Zadar.