Zaposlenici bez kolektivnog ugovora

BLOKADA AVIO PROMETA USRED SEZONE? Uprava Croatia Airlinesa: ‘Štrajkat će mali broj radnika, iznajmit ćemo avione i letjeti’

Hina

Predsjednik Uprave Krešimir Kučko / Snimio Davor Kovačević

Predsjednik Uprave Krešimir Kučko / Snimio Davor Kovačević

"Iznajmit ćemo zrakoplove kako zbog štrajka planovi naših putnika ne bi bili dovedeni u pitanje. Ne želimo da ikome prodane godišnji jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Od 923 zaposlenika štrajkat će njih 50-ak, pripadnika sindikata ORCA i uglavnom kabinskog osoblja, rekao je Kučko dodajući da najavljenim štrajkom ozbiljno ugrožavaju turizam od kojeg svi, pa i Croatia Airlines žive", rekao je Kučko



Nakon što su piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa najavili da će sljedećeg utorka 8. kolovoza u 6 sati stupiti u štrajk, oglasila se Uprava hrvatske nacionalne aviokompanije.


“Ne želimo da ikome prodane godišnji jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Od 923 zaposlenika štrajkat će njih 50-ak”, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko, kako prenosi portal televizije N1.


Kučko je pojasnio što kompanija namjerava poduzeti kako bi, u slučaju štrajka, osigurali prijevoz putnika: “Iznajmit ćemo zrakoplove kako zbog štrajka planovi naših putnika ne bi bili dovedeni u pitanje. Ne želimo da ikome prodane godišnji jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Od 923 zaposlenika štrajkat će njih 50-ak, pripadnika sindikata ORCA i uglavnom kabinskog osoblja, rekao je Kučko dodajući da najavljenim štrajkom ozbiljno ugrožavaju turizam od kojeg svi, pa i Croatia Airlines žive.”




Pojasnio je da je Uprava CA u studenom lani inicirala kolektivne pregovore.


Govoreći o najavljenom štrajku sindikata ORCA, s kojim Uprava dosad nije postigla dogovor oko novoga kolektivnog ugovora, Kučko je kazao kako Croatia Airlines kao nacionalni prijevoznik ima odgovornost i prema putnicima i prema ukupnom hrvatskom gospodarstvu.


U štrajk će, prema njegovim riječima, krenuti od 50 do 100 članova sindikata ORCA, uglavnom kabinskog osoblja. Dodao je, međutim, da ipak postoji mogućnost, usprkos zamjenskim zrakoplovima i posadama, da do 20-ak posto putnika ne bude prevezeno, prenosi Hina.


Napomenuo je da bi pristajanje na zahtjeve tog sindikata, kojih ima 150, kompaniju godišnje stajalo 50 milijuna kuna. Istaknuo je i da su kolektivni ugovor prihvatili Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu te Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu.


ORCA ga ne želi prihvatiti iako nuđeni ugovor sadrži rast plaća, rekao je Kučko te napomenuo da pregovori o kolektivnom ugovoru sa strane Uprave i dalje nisu prekinuti.


»Primanja u Croatia Airlinesu su konkurentna na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i uvjeti rada, i nema opravdanja za štrajk u srcu turističke sezone. Štrajk će donijeti štetu i kompaniji, ali i ukupnom gospodarstvu. Povećanje plaća nije moguće, jer bi to ugrozilo postojeća radna mjesta. Ove godine kompanija će imati 258 milijuna kuna investicija od čega 244 milijuna u redovno ulaganje u flotu«, rekao je Kučko.


Po njegovim riječima, štrajk najavljen za 8. kolovoza u 6 ujutro, s neizvjesnim trajanjem, može ugroziti ugled tog prijevoznika ali i sezonu, budući da ta kompanija preveze 30 posto svih turista koji u Hrvatsku dolaze zrakoplovima. Naglasio je i da bi štrajk mogao izazvati kolaps u zračnom prometu te da bi šteta od njega mogla iznositi nekoliko milijuna kuna po danu.


Dugotrajni štrajk, pak, mogao bi dovesti do ugrožavanja financijskog poslovanja kompanije. Croatia Airlines je, naveo je Kučko, prije dva tjedna tražila sudsku zabranu štrajka i čeka se odluka suda po tom pitanju.Sindikat ORCA ima 300 članova. Kučko je kazao i da je pilotima od 2002. do danas plaća rasla za 10.000 kuna. Kapetani trenutno imaju neto plaće od 34.825 kuna, kopiloti 21.157, a kabinsko osoblje 11.287 kuna, naveo je.

Predstavnik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu Tomislav Rajković istaknuo je da je taj sindikat pristao na kolektivni ugovor jer su prepoznali situaciju u kojoj se kompanija nalazi.


Sindikat ORCA najavio je štrajk jer dosad nije postignut dogovor oko novoga kolektivnog ugovora.


Podsjetimo, radnici Croatia Airlinesa organizirani u spomenuti sindikat štrajk su najavili sredinom prošlog mjeseca, jer im je kolektivni ugovor istekao još koncem prošle godine.


U svibnju ove godine pak propao je pokušaj mirenja sindikata i uprave te su time ispunjeni svi zakonski uvjeti za štrajk.


U sindikatu koji okuplja radnike nacionalne avio-kompanije nezadovoljni su dosadašnjim kolektivnim ugovorom, ovim kojem je rok trajanja prošao, jer im je, smatraju, taj kolektivni ugovor bio nametnut 2013. godine.


Na konferenciji za novinare Uprava Croatia Airlinesa kani iznijeti i informacije vezane za mjere koje su poduzete za osiguravanje redovitog poslovanja.


Sindikat ORCA, inače, okuplja pilote, stjuardese i aviomehaničare Croatia Airlinesa.


Jedan od problema koji radnici ističu agencijski je rad kabinskog osoblja, za kojim poslodavci posežu kad trebaju radnu snagu, a ne da im se plaćati prava koja proizlaze iz redovno zasnovanog  radnog odnosa.