Reakcije iz susjedstva

BEOGRAD POZIVA SVE SPOMENUTE Hrvatska da se izjasni, razgovara li s Kosovom o paktu protiv Srbije

Hina

Ilustracija: arhiva NL

Ilustracija: arhiva NL

„Vučić nije odustao od Republike Srpske – to je svima jasno. Kad ne izaziva krizu s Kosovom, onda je izaziva s Hrvatskom ili pak Makedonijom ili Crnom Gorom. Srbija ima dobre odnose samo s Republikom Srpskom i ni s kim drugim... Zar to nije čudno?“, upitao je Hoxaj u razgovoru za Večernji list.



BEOGRAD – Izjava zamjenika kosovskog premijera Envera Hoxhaja da je razgovarao o stvaranju pakta protiv Srbije s dužnosnicima u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, neprijateljski je akt protiv Srbije i njezinih građana i poziv na dodatnu nestabilnost u regiji, ocijenio je u nedjelju srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović.


„Želimo čuti što su to Srbija i srpski narod loše učinili da oni osnivaju pakt protiv Srbije i srpskog naroda”, rekao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije (RTS) reagirajući na izjavu Hoxhaja hrvatskom tisku, objavljenu u subotu, da je u regiji zatražio formiranje pakta protiv Srbije.


Stefanović je izjavio da pozivi na stvaranje pakta protiv Srbije dolaze u trenutku kad je ona “ekonomski i politički snažnija, ima veću ulogu u svijetu i može policijski i vojno značajnije zaštiti svoj teritorij i svoj narod“, što vidi i regija.




„S obzirom na to da je Hoxhaj o paktu protiv Srbije razgovarao u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, treba vidjeti kako će se te zemlje odrediti“, rekao je srbijanski ministar unutarnjih poslova, koji je i potpredsjednik Vlade Srbije.


Naglasio je da se Srbija trudi graditi mirne i dobre odnose sa svima u regiji.


Hoxhaj je rekao za Večernji list u subotu kako je u “nekoliko navrata, za vrijeme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori, razgovarao s čelnicima tih država da osnujemo jedan pakt koji bi se suprotstavio Srbiji i njihovoj agresivnoj politici“. Ocijenio je kako ideja velike Srbije nije umrla te da „Srbija ne želi samo destabilizirati Kosovo već i cijelu regiju“.


„Vučić nije odustao od Republike Srpske – to je svima jasno. Kad ne izaziva krizu s Kosovom, onda je izaziva s Hrvatskom ili pak Makedonijom ili Crnom Gorom. Srbija ima dobre odnose samo s Republikom Srpskom i ni s kim drugim… Zar to nije čudno?“, upitao je Hoxaj u razgovoru za Večernji list.


Reagirajući na te Hoxhajeve izjave današnji beogradski tisak na naslovnicama ocjenjuje kako Priština priprema „monstruozan plan“, urotu i udar na Srbiju.


„Pakt za uništenje Srbije“, „Udar na Srbiju“, „Nova urota iz Prištine – balkanska koalicija za udar na našu zemlju“ – neki su od današnjih naslova provladinog tiska u Beogradu.