Predlažu odgodu primjene

B.a.b.e. i osam odvjetnica traže ocjenu ustavnosti novog Obiteljskog zakona

Hina

Sve primjedbe zbog kojih je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon, koji je stupio na snagu u rujnu prošle godine i vrijedio do siječnja ove, stoje i sada - zakon je nejasan, predugačak i na štetu velikog broja građana, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na brakorazvodne parnice i položaj djece u tim parnicama, rekla je Matijević Vrsaljko



Osam odvjetnica i Udruga B.a.B.e. uputile su ponovno Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona, koji treba stupiti na snagu 1. studenog, i to zbog istih primjedaba zbog kojih su ocjenu ustavnosti podnijele na Obiteljski zakon koji je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine, svega četiri mjeseca nakon što je stupio na snagu. 


Predlažemo da Ustavi sud odgodi primjenu tog zakona, rekla je u srijedu na konferenciji za novinare odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko.


Sve primjedbe zbog kojih je Ustavni sud suspendirao Obiteljski zakon, koji je stupio na snagu u rujnu prošle godine i vrijedio do siječnja ove, stoje i sada – zakon je nejasan, predugačak i na štetu velikog broja građana, prvenstveno u dijelu koji se odnosi na brakorazvodne parnice i položaj djece u tim parnicama, rekla je Matijević Vrsaljko.




Zakon koji ima više od 600 članaka nemoguće je pratiti, kontradiktoran je, pa se postavlja pitanje zašto predlagatelj, Ministarstvo socijalne politike i mladih, nije htio slušati stručnjake sa svih pravnih katedara, od Zagreba i Splita do Rijeke, upitala je Vrsaljko dodajući kako su zbog dobrobiti građana bile prisiljene ponovno podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti.


Nakon što je Ustavni sud u siječnju na prijedlog brojnih udruga i odvjetnica suspendirao Obiteljski zakon, Ministarstvo socijalne politike i mladih vrlo brzo je predložilo donošenje novog zakona, sa zapravo gotovo istim zakonskim tekstom, ocjenjuju odvjetnice.


Takav je pristup ignoriranje odluke Ustavnog suda, smatra Matijević Vrsaljko, te navodi činjenicu da je takav opsežan zakon ministarstvo ponovo izradilo za samo nekoliko tjedana. To znači da su dnevno razmatrali 23 članka, što je nemoguće.


Četveromjesečna primjena suspendiranoga zakona, tvrdi Matijević Vrsaljko, ukazala je na njegovu potpunu neprovedivost, posebno u dijelu skrbništva nad djecom u brakorazvodnim parnicama. Dodaje da je za čitavu Hrvatsku imenovano samo osam posebnih skrbnika, koji ni fizički nisu mogli sudjelovati u svim sudskim postupcima i štititi djecu.


Kratkoća vremena u kojem je ponuđen novi zakonski tekst, koji je Hrvatski sabor usvojio na posljednjoj sjednici u proteklom sazivu, a stupa na snagu 1. studenog, dokaz je da se radi o ishitrenom zakonu, smatra odvjetnica Vesna Jurički.


Upozorila je da se na suspendirani zakon naslanjalo 12 provedbenih pravilnika koji su još uvijek na snazi. I to je dokaz da je novi zakon, zapravo onaj isti suspendirani, ustvrdila je Jurički.


Zakon mora biti kratak, jasan, primjenjiv i na dobrobit svih građanki i građana, poručila je Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e.,  pa upravo zbog toga što novi Obiteljski zakon to nije, od Ustavng suda se očekuje da odgodi njegovu primjenu.


Predlažu da se okupi radna skupina koja će odlučiti treba li se Obiteljski zakon iz 2003. doraditi ili treba napraviti potpuno novi jer, po njihovu mišljenju, zakon iz 2003. ima dobra rješenja koja bi trebalo doraditi na temelju prakse.